Οι επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφωνούν με την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Μόσχα επιδίωξε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ για να ευνοήσει την προοπτική εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία κατέβαλε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για να παρέμβει στις εκλογές του 2016», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Μπερ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, μετά από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

«Μετά από ενδελεχή εξέταση, το προσωπικό μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπεράσματα (των υπηρεσιών πληροφοριών) ήταν ακριβή», σημείωσε από την πλευρά του ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ. «Η ρωσική προσπάθεια ήταν εκτεταμένη, προηγμένη και διατάχθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν με σκοπό να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να πλήξει τη Χίλαρι Κλίντον», πρόσθεσε.

Πριν από μερικές εβδομάδες οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων διαβεβαίωσαν ότι η Ρωσία δεν επιδίωκε να δώσει ώθηση στον Τραμπ, ο οποίος κέρδισε τελικά τις εκλογές.

Ads

Η υπόθεση έχει επισκιάσει τους πρώτους 16 μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Επιτροπή κατέθεσαν ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Ρότζερς. Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι, που απολύθηκε από τον Τραμπ, είχε κληθεί αλλά δεν εμφανίστηκε.