Συνεχίζεται η έντονη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίες πλέον φτάνουν τις τέσσερις. Μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, οι οποίες έκαναν λόγο άμεσα ή έμμεσα για σαμποτάζ στους αγωγούς, δείχνοντας ως υπεύθυνη τη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με σημερινή ανακοίνωσή του, θέτει στο κάδρο τις ΗΠΑ.

Ads

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, το ΥΠΕΞ της χώρας ανέφερε ότι «οι διαρροές εντοπίστηκαν σε ζώνη η οποία ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες». Η δήλωση της Μόσχας έρχεται στον απόηχο και δημοσιεύματος του CNN, σύμφωνα με το οποίο πλοία του ρωσικού ναυτικού εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο των διαρροών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως χθες, Πολωνός ευρωβουλευτής «έδειξε» κι αυτός τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Ο πόλεμος των αγωγών

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας κατέγραψαν τη Δευτέρα και την Τρίτη κινήσεις από πλοία υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και μια άλλη πηγή με γνώση του θέματος. Κοντά στην περιοχή είχαν επίσης εντοπιστεί ρωσικά υποβρύχια την περασμένη εβδομάδα.

Ads

Το CNN σημειώνει πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εμπλέκονται ως ύποπτοι στο σαμποτάζ καθώς δεν είναι σαφές εάν τα πλοία είχαν κάποια σχέση με τις εκρήξεις. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξετάσουν οι ερευνητές που αναζητούν τα αίτια των εκρήξεων που προκάλεσαν τις διαρροές, οι οποίες αποδίδονται σε εσκεμμένη ενέργεια και δολιοφθορά.

Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις και τη νέα ένταση που δημιουργείται, ουσιαστικά μοιάζει να ακυρώνεται οποιαδήποτε πιθανότητα να υπάρξει κάποια συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την επανεκκίνηση των ροών φυσικού αερίου από αυτή τη διαδρομή, την ώρα που το ρωσικό φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή φτάνει στην Ευρώπη μέσα από τον αγωγό που διασχίζει την Ουκρανία και μέσα από τον TurkStream.

Μάλιστα, η προσπάθεια της Ρωσίας να πιέσει για αλλαγή στάσης της Ευρώπης στο Ουκρανικό, δέχεται πλήγμα, αφού χωρίς οι αγωγοί να επισκευαστούν, δεν μπορεί καν να υπάρξει πεδίο διαπραγμάτευσης.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το πού οδηγείται η ενεργειακή κρίση, μετά τα πλήγματα. Σε πρώτο χρόνο, η ζημιά δεν επηρεάζει άμεσα τις ροές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς και οι δύο γραμμές είναι αυτή την στιγμή αδρανείς. Ωστόσο, οι αναφορές σαμποτάζ όμως ερμηνεύονται από πολλούς ως προάγγελος οριστικής διακοπής των ρωσικών προμηθειών προς την Ευρώπη: «Είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι τώρα ότι οι ροές του Nord Stream δεν θα ξαναρχίσουν αυτόν τον χειμώνα, αφού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του Bloomberg.

Σύμφωνα ακόμη με πληροφορίες που μεταδίδει η Tagesspiegel επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευτεί για πάντα, καθώς η εισροή υδάτων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη διάβρωση.