Με σκίτσα για τον 3χρονο Σύρο πρόσφυγα Αϊλάν Κουρντί, η σορός του οποίου ξεβράστηκε σε παραλία του Μπόντρουμ της Τουρκία, κυκλοφόρησε το Charlie Hebdo. Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό με τον γνωστό καυστικό του τρόπο του χλευάζει την απάντηση της Ευρώπης για την προσφυγική κρίση.

Ads

Ενώ ο κόσμος δεν έχει ακόμη συνέλθει από το σοκ της φωτογραφίας του νεκρού 3χρονου πρόσφυγα, το νέο τεύχος του Charlie Hebdo κυκλοφορεί με τίτλο «Καλώς ήρθατε μετανάστες» και με δυο σκίτσα για τον τραγικό πνιγμό του Αϊλάν Κουρτνί. 

Στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού ο μικρός Αϊλάν απεικονίζεται νεκρός στην παραλία. Δίπλα του μια πινακίδα γνωστής αλυσίδας γρήγορου φαγητού. Στο δεύτερο σκίτσο του περιοδικού απεικονίζεται και πάλι το πνιγμένο αγοράκι έχοντας αυτή τη φορά δίπλα του τον Ιησού, ο οποίος περπατά στο νερό. Αυτή τη φορά η λεζάντα, που το συνοδεύει, σημειώνει: «Οι Χριστιανοί περπατούν επάνω στο νερό… Οι Μουσουλμάνοι όχι».

image

Ads

image

Και τα δύο σκίτσα είναι του εκδότη του περιοδικού Laurent Sourisseau, που τα υπογράφει ως Riss, ο οποίος τονίζει στους New York Times, ότι «τα σκίτσα αυτά αποτελούν μια σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική για την μεταναστευτική κρίση. Η εικόνα των McDonald ‘s είναι σκληρή κριτική στον άκαρδο ευρωπαϊκό καταναλωτισμό με φόντο μια από τις χειρότερες ανθρώπινες τραγωδίες της εποχής μας. Η εικόνα με τους χριστιανούς που περπατούν στο νερό ενώ οι μουσουλμάνοι πνίγονται επικρίνει προφανώς την υποκριτική ευρωπαϊκή χριστιανική “αγάπη”».

Διαβάστε ακόμα:

Τα σκίτσα θεωρήθηκαν για μια ακόμη φορά «αμφιλεγόμενα» και προκάλεσαν αντιδράσεις. Οι επικριτές λένε ότι προσβάλλουν την μνήμη του μικρού Σύρου και είναι ρατσιστικά. Οι υποστηρικτές τονίζουν ότι απλώς αποτυπώνει τον χειρισμό της Δύσης απέναντι στην προσφυγική κρίση και μάλιστα με ιδιαίτερα αιχμηρό και επικριτικό τρόπο. 

Διαβάστε ακόμα: