Το μεγάλο –  αν και πρωτίστως συμβολικό – come back έκανε σήμερα η Αργεντινή επιστρέφοντας στις αγορές μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Ads

Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε δημοπρασία ομολόγων από την οποία άντλησε το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων – μια δημοπρασία, που ήταν η πρώτη μετά το 2001 και τα δραματικά γεγονότα της πρώτης χρεοκοπίας.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας χαιρέτισε με … επιθετικά θριαμβευτικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ‘Αξελ Κισιλόφ, κατακεραυνώνοντας τους οίκους αξιολόγησης και τα  hedge funds και διαμηνύοντας ότι «οι αγορές δεν φοβήθηκαν τους γύπες».

«Οι αναλυτές έλεγαν πως η “αγορά” μας ζητούσε να πληρώσουμε 1,8 δισ. δολάρια στους γύπες», έγραψε στο twitter: «Ωστόσο, η αγορά μας έδειξε το αντίθετο. Δεν φοβήθηκε τους γύπες και επένδυσε 1,4 δισ. δολάρια στην χώρα». «Η αγορά απέρριψε επίσης συστάσεις από οίκους αξιολόγησης όπως η Moody’s, που συνέχεια κάνουν λάθος στις προβλέψεις τους», έγραψε επίσης ο αργεντίνος υπουργός Οικονομικών.

Ads

Το μήνυμα Κισιλόφ αφορούσε τους «γύπες» των hedge funds έναντι των οποίων το Μπουένος Αϊρες προχώρησε σε τεχνική στάση πληρωμών το περασμένο φθινόπωρο.
Η Αργεντινή βρισκόταν σε πολυετή δικαστική διαμάχη με συγκεκριμένη ομάδα hedge funds, γνωστή ως NML, τα οποία είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα της χώρας στη χρεοκοπία του 2001.

Έκτοτε, αντί να αποδεχθούν το κούρεμα του 90% που υπέστησαν όλοι οι κάτοχοι κρατικων τίτλων της Αργεντινής, αξίωναν να αποπληρωθούν στο σύνολο της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν. Η Αργεντινή αρνήθηκε τελικά να αποπληρώσει την ομάδα  ΝΜL και προχώρησε σε στάση πληρωμών το περασμένο φθινόπωρο, εν μέσω νέου κύματος διεθούς κατακραυγής από την χρηματοπιστωτική ελίτ και τους οίκους αξιολόγησης