Η έφηβη που εξελίχθηκε σε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους και τον αγώνα τους εναντίον της ισραηλινής κατοχής, αφού επιτέθηκε σε Ισραηλινούς στρατιώτες, θα εκτίσει ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, αφού κατέληξε σε συμφωνία με τις ισραηλινές εισαγγελικές αρχές, αποδεχόμενη να δηλώσει ένοχη.

Ads

Σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το στρατοδικείο όπου δικάζεται, κεκλεισμένων των θυρών, η 17χρονη Άχεντ Ταμίμι, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν αποδέχεται τη συμφωνία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η ανήλικη, που τότε ήταν 16 ετών, αναδείχθηκε σε ηρωίδα για τους Παλαιστίνιους, όταν χαστούκισε και γρονθοκόπησε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από το σπίτι της, στο χωριό Νάμπι Σάλεχ. Το επεισόδιο αυτό είχε μεταδοθεί απευθείας, μέσω Facebook, από τη μητέρα της που επίσης συνελήφθη, μαζί και με έναν ανιψιό της. Οι δύο τελευταίοι έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τις ισραηλινές εισαγγελικές αρχές προκειμένου να εκτίσουν μειωμένες ποινές.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά: Το δίκαιον του ισχυρότερου και το ισραηλινο-παλαιστινιακό του Ροβήρου Μανθούλη

Ads

Η Άχεντ αντιμετώπιζε 12 κατηγορίες. Η Διεθνής Αμνηστία την αποκαλούσε «Ρόζα Παρκς της Παλαιστίνης», ενώ πολλές διεθνείς προσωπικότητες, όπως οι Αμερικανοί ηθοποιοί Ντάνι Γκλόβερ και Ροζάριο Ντόουσον, καθώς και η συγγραφέας Άλις Γουόκερ, είχαν ζητήσει την αποφυλάκισή της, συγκρίνοντας την περίπτωσή της με εκείνες «των παιδιών μεταναστών και των εγχρώμων που αντιμετωπίζουν την αστυνομική βία στις ΗΠΑ».