Τριάντα γυναίκες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά ως κανονικά μέλη στο συμβουλευτικό συμβούλιο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, ο οποίος προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση για τα δικαιώματα των γυναικών. Θα καταλάβουν 30 από τις 150 θέσεις του συμβουλίου Σούρα. Όμως, θα πρέπει να βρίσκονται σε ειδική αίθουσα και να μπαίνουν από ειδική αίθουσα.

Ads

Το συμβούλιο Σούροα ελέγχει τους νόμους και καλεί σε ακρόαση υπουργούς, όμως δεν ασκεί νομοθετική εξουσία. Τα μέλη του διορίζονται από τον βασιλιά για τέσσερα χρόνια. Είναι συνήθως κληρικοί, πανεπιστημιακοί και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μέχρι σήμερα οι γυναίκες μπορούσαν να έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο συμβούλιο.

Ωστόσο, τα σχετικά βασιλικά διατάγματα, με τα οποία παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής των γυναικών, καθιστούν σαφές ότι οι γυναίκες-μέλη θα πρέπει να τηρούν τους θρησκευτικούς κανόνες και οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουν πλήρως καλυμμένο το πρόσωπο τους με το νικάμπ.

Θα μπαίνουν στο κτίριο των συνεδριάσεων από ειδικές εισόδους και θα κάθονται σε θέσεις, που θα χωρίζονται με ένα παραπέτασμα από αυτές τον ανδρών. Η επικοινωνία με του άνδρες-μέλη θα γίνεται μέσω εσωτερικού δικτύου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ads

Η απόφαση είναι καλή αλλά πολλά ζητήματα των γυναικών παραμένουν ανοιχτά, αναφέρει στο Associated Press η φεμινίστρια Ουαζέχα αλ-Χαουιντάρ, Σαουδαραβή. Υπάρχουν πολλοί νόμοι και μέτρα που πρέπει να καταργηθούν για να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες σαν ενήλικες, χωρίς την εντολή του άντρα-φρουρού, προσθέτει.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία υπόκεινται σε μεγάλους περιορισμούς και καταπιέσεις σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως στο να εργαστούν, να σπουδάσουν ακόμα και να μετακινηθούν χωρίς να το γνωρίζουν οι άρρενες συγγενείς τους (γονείς, σύζυγοι ή αδέλφια).