Ανώτερος κυβερνητικός υπάλληλος της βρετανικής κυβέρνησης, που ενήργησε για λογαριασμό του Βρετανού πρωθυπουργού, απαίτησε από την εφημερίδα Guardian την καταστροφή ή την παράδοση στις αρχές των απόρρητων αρχείων που διέρρευσαν από τον πρώην πράκτορα της NSA και έχει στην κατοχή της η Βρετανική εφημερίδα.

Ads

 
Στην εν λόγω καταγγελία προχώρησε ο διευθυντής της Guardian Αλαν Ράσμπριτζερ. Όπως ανέφερε οι βρετανικές αρχές εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας στο Λονδίνο για να καταστρέψουν τους σκληρούς δίσκους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την περαιτέρω καταστροφική δημοσίευση των απόρρητων πληροφοριών.
 
Σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοσης της εφημερίδας ο Αλαν Ράσμπριτζερ αναφέρει ότι πριν από έναν μήνα και αφού η βρετανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ που προερχόταν από το υλικό του Εντουαρντ Σνόουντεν, βρετανός αξιωματούχος τού είπε: «Κάνατε την πλάκα σας. Τώρα θέλουμε πίσω το υλικό».
 
Ο Ράσμπριτζερ ανέφερε πως συμμορφώθηκε με το αίτημα των αρχών, καταστρέφοντας τους σκληρούς δίσκους, ωστόσο είχε κρατήσει αντίγραφα. Η δημοσιοποίηση των απειλών της βρετανικής κυβέρνησης γίνεται παράλληλα με την ανακοίνωση της Guardian πως προτίθεται να συνεχίσει τις αποκαλύψεις, δημοσιεύοντας υλικό που διέρρευσε ο Σνόουντεν, από τόπους εκτός της Βρετανίας.
 
Στο άρθρο του ο διευθυντής της Guardian επισημαίνει πως μέσω των «διεθνών συνεργασιών» μεταξύ των δημοσιογράφων είναι δυνατή η δημοσίευση των πληροφοριών σε «περισσότερο χαλαρά νομικά καθεστώτα». «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε το ρεπορτάζ μας από το Λονδίνο», σημειώνει, αφήνοντας να εννοηθεί πως η δημοσίευση στοιχείων θα γίνεται από περιοχές εκτός βρετανικής δικαιοδοσίας.
 
Λίγο πριν από την καταστροφή των σκληρών δίσκων ο Ράσμπριτζερ φέρεται να είπε στους βρετανούς αξιωματούχους που παρακολουθούσαν πως εάν η Guardian υποχωρήσει στις απαιτήσεις της κυβέρνησης τότε δεν θα εκπληρώσει τις δημοσιογραφικές υποχρεώσεις. «Καταφέρατε να προκαλέσετε συζήτηση. Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να γράφετε», ήταν η απάντηση που έλαβε.