Τουλάχιστον 44 άμαχοι σκοτώθηκαν και 190 τραυματίστηκαν τη νύχτα της Κυριακής από νέες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Γούτα. Στο μεταξύ, κατάφερε να φτάσει στη Ντούμα η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ads

Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί

Τα αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο πολλές περιοχές της ανατολικής Γούτα, κυρίως την περιοχή Χαμουριγέ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν βαρέλια με εκρηκτικά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την Κυριακή, 34 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην περιοχή, ανέφερε η ΜΚΟ.

Ads

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι 26 από τους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών, σκοτώθηκαν στη Ντούμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 690 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 15 ημέρες στην επιχείρηση των δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ εναντίον αυτού του θύλακα που ελέγχουν οργανώσεις ανταρτών και τζιχαντιστών.

Διεθνής αυτοκινητοπομπή εισήλθε στη Γούτα

Αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με τρόφιμα και φάρμακα για 27.000 ανθρώπους κατάφερε να φθάσει στη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη στον ανταρτο-κρατούμενο θύλακα της Γούτα στα ανατολικά της Δαμασκού.

Πρόκειται για την πρώτη που εισέρχεται στην ανατολική Γούτα μετά την έναρξη, στις 18 Φεβρουαρίου, στρατιωτικής επιχείρησης του καθεστώτος.

Στην αποκλεισμένη Γούτα επιβιώνουν σε δραματικές συνθήκες πολιορκίας και βομβαρδισμών περίπου 400.000 άνθρωποι.

Από τη Δαμασκό η Διεθνής Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταθμού χαρακτήρισε το γεγονός θετικό αλλά ανεπαρκές, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαρκή πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ανατολική Γούτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ΕΡΤ