Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιεροκήρυκας που κατηγορείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε πως θα συμμορφωθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του από τις αμερικανικές αρχές.

Ads

Ωστόσο, ο πρώην σύμμαχος και τα τελευταία τρία χρόνια νούμερο ένα εχθρός του Ερντογάν, που από το 1999 μένει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, τόνισε πως «δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για το αίτημά έκδοσής του».

Ο Γκιουλέν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους των New York Times εάν οι υποστηρικτές του συμμετείχαν στο πραξικόπημα ο Γκιουλέν σημείωσε πως «αγνοεί ποιοι είναι οι υποστηρικτές του» και συνεπώς «δεν μπορεί να μιλήσει για την όποια συμμετοχή τους καθώς ζει μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια».

Παράλληλα υπαινίχθηκε εκ νέου πως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος ενδέχεται να είναι ο ίδιος ο Ερντογάν, ώστε να ενισχύσει τη θέση του και να τον στοχοποιήσει. «Ορισμένοι ηγέτες οργανώνουν ψεύτικες επιθέσεις καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους και οι άνθρωποι αυτοί έχουν στο μυαλό τους τέτοιου είδους σενάρια», είπε. Ωστόσο σημείωσε ότι αρνείται να προχωρήσει «σε κατηγορίες χωρίς αποδείξεις».

Ads