Σε εξέλιξη βρίσκεται η μετωπική σύγκρουση των δύο πρώην ισλαμιστών συμμάχων, του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη του ισχυρού διεθνούς ισλαμικού κινήματος «Χιζμέτ». Από τη μία η αστυνομία και η δικαιοσύνη – που απαρτίζονται κυρίως από οπαδούς του Γκιουλέν – συνεχίζουν τις συλλήψεις κυβερνητικών αξιωματούχων αποκαλύπτοντας σκάνδαλα διαφθοράς. Από την άλλη ο Ερντογάν απαντάει με αποπομπές στελεχών της αστυνομίας προχωρώντας σε εκκαθάριση και κατηγορώντας τους για σχέδιο αποσταθεροποίησης. Καταραμένοι όσοι ευθύνονται για αποπομπές αξιωματούχων της αστυνομίας, σχολίασε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ads

 
«Εκείνοι που δεν βλέπουν τον κλέφτη, αλλά κυνηγάνε αυτούς που προσπαθούν να πιάσουν τον κλέφτη, που δεν βλέπουν το έγκλημα αλλά επιχειρούν να δυσφημίσουν άλλους με το να κατηγορούν αθώους ανθρώπους. Ας ρίξει ο Αλάχ φωτιά στα σπίτια τους, να καταστρέψει τα σπίτια τους, να σπάσει την ενότητά τους», τόνισε ο Γκιουλέν σε ηχογραφημένο του μήνυμα.
 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτηρίζει τις συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, έμμεσα ή άμεσα, ως «βρώμικη επιχείρηση» που έχει ως στόχο την υπονόμευση του κράτους. Ο Ερντογάν αποφάσισε την αποπομπή δεκάδων αξιωματούχων της αστυνομίας από το Σώμα στο πλαίσιο έρευνας για την υπόθεση.
 
Ανταποκρίσεις για το Tvxs από την Τουρκία:

Την ίδια στιγμή η αστυνομία συνέλαβε ακόμη 16 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και γιοι δύο υπουργών αλλά και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, συνελήφθησαν. Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας στους κόλπους των κρατικών λειτουργών. Οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει να απαγγέλλουν κατηγορίες σε βάρος πάνω από 80 ατόμων, οι οποίοι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες.
 
«Τα επόμενα δύο χρόνια η Τουρκία θα έχει τρεις εκλογές. Αρχικά θα πραγματοποιηθούν οι τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στη συνέχεια οι γενικές κοινοβουλευτικές εκλογές, ενώ θα γίνει για πρώτη φορά ψηφοφορία για την προεδρία της χώρας, μια θέση που εποφθαλμιά ο Ερντογάν», αναφέρει ο Νιαζί Νταλιαντζή σε ανταπόκρισή του για το tvxs.gr και σημειώνει:  
 
«Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων θολώνει το πολιτικό μέλλον και πιθανόν θα απειλεί την υλοποίηση των σχεδίων του Ερντογάν. Προς το παρόν, ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι πολιτικοί σχολιαστές αδυνατούν να προβλέψουν τη έκβαση αυτής της κατάστασης».