Αυτό το κορίτσι δεν φοβάται τίποτα. Στέκεται με θάρρος μπροστά στον θυμωμένο ταύρο, με τα πόδια να πατούν γερά στη γη, τα χέρια στη μέση, το βλέμμα καρφωμένο μπροστά.

Ads

Ποιο είναι επιτέλους αυτό το κοριτσάκι με την αλογοουρά και το κοντό φορεματάκι που ανεμίζει; Και πώς βρέθηκε ξαφνικά στη Wall Street απέναντι από τον θυμωμένο ταύρο;

Το άφοβο κορίτσι [«fearless girl»] είναι ένα γλυπτό από χαλκό που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Kristen Visbal υλοποιώντας το concept  ενός δημιουργικού team δύο γυναικών που εργάζονται στη διαφημιστική εταιρεία McCann, της Lizzie Wilson και της Tali Gumbiner.

Στόχος τους ήταν να αφυπνίσουν τις γυναίκες για να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν περισσότερες θέσεις εξουσίας. Γι αυτό και το γλυπτό στήθηκε το ξημέρωμα της 8ης Μαρτίου, της γνωστής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Ads

image

Πώς το πήρε ο ταύρος; Για την ώρα την περιεργάζεται…Με αγριεμένο βλέμμα… Κατά βάθος, ξέρει ότι το άφοβο κοριτσάκι ήρθε για να μείνει. Όπως και εκείνος. Κάπως έτσι ήρθε και εγκαταστάθηκε με το έτσι θέλω, το 1989. Κι από τότε έγινε γνωστός ως ο “Charging Bull” του γλύπτη Arturo Di Modica, ο ταύρος της Wall Street. Καιρός πια να μοιραστεί τη δημοσιότητα…

Ο Δήμαρχος Bill de Blasio πάντως έσπευσε να αγκαλιάσει το ατρόμητο κορίτσι και να δηλώσει ότι «στέκεται απέναντι στον φόβο, απέναντι στη δύναμη». Η αρχική σκέψη ήταν το χάλκινο κορίτσι να μας αποχαιρετήσει μαζί με τον Μάρτιο αλλά σιγά μην φύγει… Θα μείνει τουλάχιστον για τους επόμενους έντεκα μήνες.

«Σημαίνει τόσα πολλά για τον κόσμο της Νέας Υόρκης» δηλώνει ο Δήμαρχος.

Πώς να μην σημαίνει αφού έχει γίνει κιόλας τουριστικό αξιοθέατο.

image

image

image