Η Τουρκία θα ξεριζώσει απόλυτα από το σώμα της το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα και κύριου αντιπάλου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ώστε «να μην μπορέσει ποτέ να ξαναπροδώσει τη χώρα», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεσμευόμενος ότι θα παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ αποδείξεις που θα οδηγήσουν σε έκδοση του ιμάμη.

Ads

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του κ. Γιλντιρίμ κατηγορούν τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ζητούν από τις ΗΠΑ την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν απλώς ότι θα εξετάσουν το αίτημα έκδοσης, ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην καταπολέμηση της δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τέλος, απέρριψε ωστόσο κάθε «πνεύμα εκδίκησης» προς τους πραξικοπηματίες οι οποίοι αποπειράθηκαν να καταλάβουν την εξουσία το βράδυ της Παρασκευής, απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ads