Ότι το Κίεβο γνωρίζει πως η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα στην Ευρώπη, υποστήριξε την Τετάρτη ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Παράλληλα, ζήτησε «πρακτική βοήθεια» από το ΝΑΤΟ, ενώ ο Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο Οργανισμός  επιθυμεί να αναπτύξει στρατεύματα σε μεγάλη κλίμακα στην ανατολική Ουκρανία.

Ads

«Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα (της Ουκρανίας) είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά (αερίου) ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε ο Γιατσενιούκ σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου το ήμισυ των εξαγωγών αερίου της Ρωσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ μεταφέρθηκε μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, δήλωσε ακόμη ότι το Κίεβο χρειάζεται «πρακτική βοήθεια» από το NATO και ότι αναμένει να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της στην Ουαλία την 4η Σεπτεμβρίου. «Αναμένω ότι θα εγκρίνουμε σήμερα ένα πρόγραμμα συνεργασίας Ουκρανίας-NATO για ένα χρόνο. Αναμένουμε από τους δυτικούς εταίρους μας και τη Συμμαχία πρακτική βοήθεια και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις στη σύνοδο της 4ης Σεπτεμβρίου. Χρειαζόμαστε βοήθεια», ανέφερε.

Ads

Την ίδια ώρα, στρατεύματα και οπλικά συστήματα σε μεγάλη κλίμακα στην ανατολική Ευρώπη επιθυμεί να αναπτύξει το ΝΑΤΟ μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, δήλωσε ο Άντερς Φο Ράσμουσεν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. Βασικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι να μπορέσει το ΝΑΤΟ «να ενεργεί γρήγορα σε αυτό το παντελώς νέο περιβάλλον στην Ευρώπη» ανέφερε ο Ράσμουσεν στη βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας ότι «οι Ρώσοι (…) μπορούν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψουν μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση σε στρατιωτική επιχείρηση».

Υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία για την επανέναρξη του διαλόγου για το φυσικό αέριο κατέληξαν την Τρίτη στο Μινσκ ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου. «Πιστεύουμε ότι, όπως ακριβώς κι ο πρόεδρος Ποροσένκο, ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογός μας στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο» δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποσχέθηκε σήμερα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να στέλνει αυτοκινητοπομπές με βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία. Μια δεύτερη οχηματοπομπή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από το ρωσικό έδαφος αυτή την εβδομάδα με προορισμό την περιοχή, «δεν θα είναι η τελευταία», διότι οι άμαχοι χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας. «Έχουμε λόγους να ελπίζουμε ότι θα βρούμε λύσεις στα τεχνικά και τα επιμελητειακά ζητήματα για την αποστολή μιας δεύτερης ανθρωπιστικής οχηματοπομπής στη νοτιοανατολική Ουκρανία στο εγγύς μέλλον, και είμαι βέβαιος ότι δεν θα είναι η τελευταία», είπε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι πεπεισμένος πως η ανθρωπιστική βοήθεια η οποία αποστέλλεται στην ανατολική Ουκρανία θα διανεμηθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Η βοήθεια αυτή θα διανεμηθεί υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και σε πλήρη συντονισμό με τις ουκρανικές αρχές», είπε ο Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.