Συνεχίζονται και σήμερα, Σάββατο, οι αιματηρές επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία ενάντια σε αντικαθεστωτικούς και άμαχο πληθυσμό, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται ραγδαία. Χθες, τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 235 τραυματίστηκαν, ενώ την Πέμπτη σκοτώθηκαν άλλοι 137. Στο μεταξύ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ανακοίνωσή τους, επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση της χώρας καταστέλλει με κάθε τρόπο την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε τραυματισμένους διαδηλωτές.

Ads

Ανελέητη εκστρατεία καταστολής της παροχής ιατρικής βοήθειας σε τραυματισμένους διαδηλωτές πραγματοποιεί το καθεστώς της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) την περασμένη Πέμπτη.

«Στη Συρία, σήμερα, οι τραυματίες και οι γιατροί καταδιώκονται και απειλούνται με βασανιστήρια και σύλληψη από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε η Marie-Pierre Allié, πρόεδρος του γαλλικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η ιατρική χρησιμοποιείται ως όπλο καταστολής». 

image

Ads

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι περισσότεροι τραυματίες δεν πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία από το φόβο των βασανιστηρίων και της σύλληψης. Όταν ένα τραυματισμένο άτομο εισάγεται στο νοσοκομείο, χρησιμοποιεί συχνά ψεύτικο όνομα για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του/της. Κάποιες φορές οι γιατροί παρέχουν ψευδή διάγνωση για να βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεφύγουν από τις δυνάμεις ασφαλείας που ψάχνουν για τραύματα τα οποία μαρτυρούν συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. 

Συρία – Μαρτυρία ασθενή #1 από msfgreece

«Είναι ζωτικής σημασίας οι Συριακές αρχές να αποκαταστήσουν την ουδετερότητα των υγειονομικών εγκαταστάσεων», επεσήμανε η Marie-Pierre Allié. «Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι προστατευμένοι χώροι, όπου οι τραυματίες περιθάλπονται χωρίς διάκριση και προστατεύονται από κακοποίηση και βασανιστήρια, και όπου το ιατρικό προσωπικό δε διακινδυνεύει τη ζωή του όταν επιλέγει να ακολουθήσει τον επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας», προσθέτει. 

image

Οι τραυματίες περιθάλπονται σε μεγάλο βαθμό σε μυστικές εγκαταστάσεις, από γιατρούς που προσπαθούν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να είναι συνεπείς στο καθήκον τους να προσφέρουν ιατρική βοήθεια. Έχουν στηθεί αυτοσχέδιες κλινικές σε διαμερίσματα, σε αγροκτήματα και αλλού. Απλά δωμάτια εξοπλισμένα με πρόχειρα χειρουργεία, γνωστά ως «κινητά νοσοκομεία», χρησιμοποιούνται για χειρουργικές επεμβάσεις. Οι συνθήκες υγιεινής και αποστείρωσης είναι υποτυπώδεις και υπάρχουν περιορισμένες προμήθειες για αναισθησία. Επιπλέον, η απλή κατοχή φαρμάκων και βασικών ιατρικών υλικών, όπως η γάζα, θεωρείται έγκλημα. 

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας επιτίθενται και καταστρέφουν τα κινητά νοσοκομεία», δήλωσε ένας γιατρός που ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του. «Μπαίνουν σε σπίτια ψάχνοντας για φάρμακα και ιατρικές προμήθειες».

Η ασφάλεια είναι το βασικό μέλημα των γιατρών που εργάζονται σε παράλληλα μυστικά δίκτυα. Σε κλίμα τρομοκρατίας η θεραπεία πρέπει να παρέχεται γρήγορα αφού το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς αναγκάζονται να αλλάζουν διαρκώς τοποθεσία για να μην εντοπιστούν. 

«Μας καταδιώκουν διαρκώς οι δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε ένας άλλος γιατρός. «Πολλοί γιατροί που περιθάλπουν τραυματίες στα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν συλληφθεί και βασανιστεί», πρόσθεσε. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά τραυματισμών και να παρασχεθεί μετεγχειρητική φροντίδα. Επίσης, οι  εργαζόμενοι υγείας που δραστηριοποιούνται μυστικά δεν μπορούν να πάρουν αίμα από την κεντρική τράπεζα αίματος-το μοναδικό προμηθευτή αίματος σε όλη τη χώρα-που ελέγχεται από το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας.

Συρία – Μαρτυρία γιατρού από msfgreece

Μόνο λίγοι τραυματίες έχουν καταφέρει να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπου μπορούν να λάβουν σωστή-έστω και καθυστερημένη-ιατρική περίθαλψη. 

«Τραυματίστηκα στο μηρό και οι στρατιώτες με έπιασαν», αφηγείται ένας ασθενής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Με χτύπησαν στο κεφάλι και στο τραύμα μου, αλλά κατάφερα να ξεφύγω με τη βοήθεια κάποιων γειτόνων. Τελικά, βρήκα κάποιον που μπορούσε να με βοηθήσει-ένα νοσηλευτή, όχι γιατρό. Δεν είχε ούτε αναισθητικό» 
 
Αιματοχυσία χωρίς τέλος
 
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης Άσαντ ενάντια σε αντικαθεστωτικούς, αλλά και άμαχο πληθυσμό, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.
 
Σήμερα, συριακές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις επιπλέον αμάχους στη Χομς, καθώς συνεχίζεται ο βομβαρδισμός πολλών σουνιτικών συνοικιών της πόλης, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών. 

”Πρόκειται για τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στη Χομς πριν από έξι ημέρες”, δήλωσε ο ακτιβιστής Μοχάμαντ Χάσαν σε τηλεφωνική του επικοινωνία από τη Χομς με το Ρόιτερς. 

Στο μεταξύ συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ του συριακού στρατού και λιποτακτών κοντά στη Δαμασκό, ενώ ακτιβιστές σημείωσαν ότι από τα ξημερώματα ακούγονται βομβαρδισμοί και από το Κουσάιρ, που βρίσκεται στα σύνορα με τον Λίβανο. 

“Τα συριακά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Κουσάιρ γιατί πολλοί ακτιβιστές και λιποτάκτες που βρίσκονταν στις συνοικίες αλ Χαλιντίγιε και Μπαμπ Αμρ (της Χομς) έχουν καταφύγει εκεί”, δήλωσε ο Άμπου Ράαντ στο Γερμανικό Πρακτορείο. 

 Το συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία “θα εξαλειφθεί η τρομοκρατία” και “θα κυνηγηθούν όσοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών”. 

Χθες, Παρασκευή, τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Συρία, μεταξύ αυτών και 28 στο Χαλέπι από μία διπλή βομβιστική επίθεση σε δύο κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 235 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.
 
Επιπλέον, μόνο την Πέμπτη οι νεκροί στη χώρα έφτασαν τους 137, εκ των οποίων οι 110 έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Χομς, ανάμεσά τους και 10 παιδιά.