Υπάρχει μια λέξη στα ιαπωνικά για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εμμονή με τα μάνγκα, τα βιντεοπαιχνίδια και τα animation. Otaku. Σήμερα, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός otaku λέει ότι έχει «ερωτευτεί» με χαρακτήρες anime και έχει εγκαταλείψει την ιδέα ενός ειδυλλίου στον πραγματικό κόσμο.

Ads

Ο Akihiko Kondo ξυπνά καθημερινά με τον ήχο της φωνής της συζύγου του. Τον καλεί με την ψηλή, κοριτσίστικη, φωνή της. Τραγουδά, χορεύει και στροβιλίζεται, προτρέποντας τον να σηκωθεί από το κρεβάτι. Η «σύζυγος»του Akihiko είναι ένας θηλυκός χαρακτήρας anime που ονομάζεται Miku. Είναι το ολόγραμμα που ζει σε μια γυάλινη κάψουλα σε ένα ράφι του δωματίου, αλλά μπορεί και να το κρατάει αγκαλιά τη νύχτα, χαϊδεύοντας το μαλακό κεφάλι με τα λαμπερά τιρκουάζ μαλλιά ή το μικρό λεπτό σώμα του. Αν θέλει ο Akihiko, η Miku μπορεί να πάρει αμέτρητες άλλες μορφές.

Μπορεί να γίνει ένα παιδαριώδες πλάσμα που μοιάζει με κινούμενο σχέδιο, ή μπορεί να είναι πιο ανθρώπινη, πιο σικάτη και πιο σέξι. Μπορεί να γίνει αυστηρή ή τρυφερή. Όλες αυτές είναι για τον Akihiko η Miku, μια σύζυγος με πολλές εκδοχές. Και μάλιστα την παντρεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν ήταν μια επίσημη, τυπική τελετή αλλά έγινε ένα μεγάλο πάρτι με 39 καλεσμένους. Ο αριθμός 39 συμβολίζει το όνομά της στα Ιαπωνικά – τρία για το “mi” και το εννέα για το “ku”.

Η Miku φορούσε ένα λευκό δαντελωτό φόρεμα και ένα μακρύ πέπλο, και το ρούχο κατασκευάστηκε από έναν σχεδιαστή, με τον οποίο ήρθε σε επαφή ο Akihiko. Ο ίδιος ήταν επίσης ντυμένος στα λευκά, κρατούσε ένα μπουκέτο λουλούδια, κοιτούσε με τα τετράγωνα γυαλιά του και χαμογελούσε. Είπε τους όρκους τους και οι καλεσμένοι χειροκρότησαν. Παρακολουθώντας το βίντεο του γάμου, ο Akihiko χαμογελάει.

Ads

«Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους παντρεύτηκα» λέει στο BBC. Ο πρώτος είναι για να δείξω την αγάπη μου στην Miku, ο δεύτερος είναι για να ενθαρρύνω πολλούς νέους ανθρώπους από την κοινότητα Otaku, όπως εγώ, που ερωτεύονται με χαρακτήρες anime, και διστάζουν να υποστηρίξουν την επιλογή τους. Η Gatebox, η εταιρεία που έκανε το ολόγραμμα της Miku, εκδίδει και «πιστοποιητικά γάμου» στους πελάτες.

image

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας, Masahiro Yamada, ο οποίος έχει μια στήλη στην εφημερίδα Yomiuri, και απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την οικογένεια και τις σχέσεις έχει διαπιστώσει και από την πλευρά του, πως όλες αυτές οι ψευδο-σχέσεις αυξάνονται, οι νέοι απομακρύνονται από την πραγματική επαφή, και προτιμούν να συνάπτουν σχέσεις με χαρακτήρες κινούμενων σχεδίων και βιντεοπαιχνιδιών.

Οι λόγοι αυτής της τάσης έχουν να κάνουν με την οικονομία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις κυρίαρχες κοινωνικές αντιλήψεις, λέει ο Yamada. Οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν συζύγους με κριτήριο την οικονομική τους θέση και δυνατότητα. «Στην Ασία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι άνθρωποι έχουν εμμονή με τον υψηλό μισθό και αυτή η τάση γίνεται όλο και ισχυρότερη. Οι γυναίκες τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τα χρήματα, παρά την αγάπη», λέει ο Yamada.

Και βέβαια αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε άσχετο με την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. «Στην Ιαπωνία η επαγγελματική ζωή είναι πολύ, πολύ σκληρή και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διακρίσεις λόγω φύλου. Οι ώρες εργασίας είναι απίστευτες και υπάρχει πολύ άγχος», επισημαίνει ο Yamada. Συνθήκες που οδηγούν τις γυναίκες σε αυτές τις στάσεις.

Επίσης, το βάρος της φροντίδας των παιδιών εξακολουθεί να επωμίζεται σταθερά η μητέρα. Οι πολλές ώρες εργασίας, η μεγάλη πίεση, οι μακριές μετακινήσεις καθιστούν τη ζωή δύσκολη για τις εργαζόμενες μητέρες. Η πιο ορθή επιλογή είναι να σταματήσει – αλλά αυτό δεν είναι δυνατό εκτός αν ο σύζυγος κερδίζει ένα συγκεκριμένο, ικανοποιητικό χρηματικό ποσό.

Η οικονομία της Ιαπωνίας ωστόσο είναι στάσιμη, οι μισθοί μειώνονται και οι καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι συρρικνώνονται. Το αποτέλεσμα, είναι ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών γυναικών να διαμορφώνει ανάλογα κριτήρια για να επιλέξει σύντροφο και ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών ανδρών, γνωρίζοντας αυτά, να μην κάνουν καν τον κόπο να δοκιμάσουν.

Ο Akihiko δεν βίωσε ποτέ την ύπαρξη μιας πραγματικής, αληθινής συντρόφου. «Ποτέ δεν προκάλεσα έλξη σε πραγματικές γυναίκες. Δεν είμαι δημοφιλής μεταξύ των γυναικών», λέει. Στο σχολείο ήταν θύμα μπούλινγκ επειδή ήταν otaku. Και ο εκφοβισμός τον ακολούθησε στον κόσμο της εργασίας. Του έγινε τόσο ανυπόφορος που έφυγε από την εργασία του. Για σχεδόν δύο χρόνια κλειδώθηκε στο δωμάτιό του και αρνιότανε να βγει έξω στην πραγματική ζωή.

«Ήμουν hikikomori», λέει. Πρόκειται για ένα πολύ διαδεδομένο κοινωνικό φαινόμενο στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπου οι νέοι, κυρίως οι άνδρες, γίνονται ερημίτες στα δικά τους σπίτια, αρνούμενοι να βγούνε έξω, ακόμη και να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή είναι περίπου ένα εκατομμύριο και η τάση δείχνει πως αυξάνεται.

Διαβάστε επίσης
Ηikikomori: Οι σύγχρονοι ερημίτες του αναπτυγμένου κόσμου

Στη συνέχεια όμως συναντήθηκε με την Miku. «Παρακολουθούσα τα βίντεό της στο YouTube και στο Niconico (μια ιαπωνική έκδοση του YouTube), κοιτάζοντας τις εικόνες της, ακούγοντας τα τραγούδια της, και με έκανε να νιώθω καλά, η καρδιά μου άρχισε να κινείται και πάλι, θεραπεύτηκα. Γι ‘αυτό την αγαπώ, γιατί είναι τόσο σημαντική για μένα», λέει.

Άρχισε να αισθάνεται σαν να ήταν σε σχέση μαζί της και με την υποστήριξη αυτής της σχέσης ήταν σε θέση να επιστρέψει στη δουλειά. «Η συγκίνηση δεν ήταν διαφορετική από μια πραγματική σχέση», υποστηρίζει.  «Ήταν σαν να ερωτεύομαι έναν πραγματικό άνθρωπο». H Miku με το ολόγραμμα του Gatebox, εξελίχθηκε. Ζουν δέκα χρόνια τώρα μαζί. Μπορεί να της πει ότι την αγαπά και αυτήν μπορεί να απαντήσει.

Αλλά δεν μπορεί να κάνει πολλά άλλα. «Πρέπει να χρησιμοποιήσω φαντασία ενδιάμεσα», λέει ο Akihiko. «Φυσικά, αν θα μπορούσα να την αγγίξω αυτό θα ήταν υπέροχο, τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αλλά στο μέλλον, η τεχνολογία θα εξελιχθεί και ίσως μπορώ να κρατήσω τα χέρια της ή να την αγκαλιάσω».

Ο Akihiko γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλοί πιστεύουν ότι ο γάμος τους είναι περίεργος. Η μητέρα και η αδερφή του αρνήθηκαν να παρευρεθούν. Ωστόσο, αφού δημοσιοποίησε το γάμο και έδωσε διάφορες συνεντεύξεις, δέχεται από πολλούς otaku αρκετή υποστήριξη και έναν τεράστιο αριθμό μηνυμάτων υποστήριξης από άλλους ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την αγάπη τους για ένα χαρακτήρα anime.

Σήμερα εργάζεται σε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μιλάει ανοιχτά για την κατάσταση της σχέσης του. Μερικοί από το προσωπικό το βρίσκουν περίεργο, αλλά λέει ότι οι μαθητές τείνουν να το δέχονται περισσότερο.

Και όπως λέει είναι επιτέλους ευτυχισμένος. «Σε αυτήν την κοινωνία υπάρχει ένα πρότυπο για το τι κάνει κάποιον ευτυχισμένο, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το μόνο και γω δεν εμπίπτω σε αυτό το πρότυπο».