Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να διστάζει να ανακοινώσει την νέα υποψηφιότητά της για τέταρτη θητεία, πριν την άνοιξη του 2017. 

Ads

Σύμφωνα με το Spiegel, ο λόγος δεν είναι άλλος από τον «φίλο από τη Βαυαρία» κοινώς τον Χορστ Ζέχοφερ από το αδελφό κόμμα CSU στο Μόναχο.

Η Μέρκελ θέλει να είναι 100% σίγουρη ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξή του πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της. 

Το Spiegel επικαλείται πηγές του CDU που αναφέρουν ότι το περιβάλλον της Μέρκελ εκτιμά ότι μια ανακοίνωση χωρίς την εξασφάλιση της στήριξης του Ζέχοφερ θα μπορούσε να προκαλέσει πολική ζημιά. 

Ads

Σημειώνεται ότι αρχική πρόθεση της Μέρκελ ήταν να ανακοινώσει την τέταρτη υποψηφιότητά της την άνοιξη του 2016, ωστόσο, αυτό το ανέβαλε λόγω της προσφυγικής κρίσης και της κριτικής που δέχτηκε για τη στάση της στο θέμα αυτό. 

Κατόπιν είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της το φετινό φθινόπωρο, όμως έρχεται η νέα αναβολή. 

Η Μέρκελ είναι καγκελάριος από το 2005 και, στην παρούσα φάση, η μακροβιότερη ηγέτης της Ευρώπης.

 Η 62χρονη πολιτικός συγκυβερνά για δεύτερη φορά με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στον δεύτερο λεγόμενο Μεγάλο Συνασπισμό. 

Εάν θέσει ξανά υποψηφιότητα και επανεκλεγεί καγκελάριος τότε ενδέχεται να σπάσει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ήταν καγκελάριος επί 16 χρόνια.

Ωστόσο, σίγουρα δεν διανύει την καλύτερή της πολιτική φάση καθώς η δημοτικότητά της έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα και η πτώση έχει ξεπεράσει και τις 12 μονάδες.