Σοκάρουν οι εικόνες από τις Ινδίες. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται σε όρια εξουθένωσης, οξυγόνο και αναπνευστήρες δεν υπάρχουν και οι άνθρωποι πεθαίνουν κυριολεκτικά στο δρόμο αβοήθητοι. Καμιά χώρα στον κόσμο δεν έχει περάσει το δεύτερο κύμα πανδημίας με τόσο δραματικό τρόπο, όπως η χώρα του 1,3 δις κατοίκων, που παρασκευάζει εμβόλια και καλύπτει ή ακόμη και χαρίζει, το 60% των εμβολιαστικών αναγκών παγκοσμίως.

Ads

«Κρίση της διεθνούς συνεργασίας»

Πόσο όμως αυτό είναι εφικτό μέσα σε τέτοιες απερίγραπτες συνθήκες; Η κυβέρνηση της χώρας εξήγγειλε την έναρξη μαζικών εμβολιασμών. Ο πρωθυπουργός Μόντι υποσχέθηκε ότι από την 1η Μαΐου, κάθε ενήλικας θα μπορεί να εμβολιάζεται. Πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που χρειάζονται επειγόντως το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν θα μπορεί να εξάγει εμβόλια, όπως το έκανε μέχρι τώρα. Από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο η Ινδία προμήθευε την εμβολιαστική πρωτοβουλία των ΗΕ Covax με 64 εκ. δόσεις AstraZeneca, από την οποία εξυπηρετούνται 60 φτωχές χώρες της Αφρικής. Αλλά τον Απρίλιο ο αριθμός μειώθηκε στις 1,2 εκ. δόσεις. Ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκαμέ ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα μπορέσει να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

«Ο κορονοϊος αποτελεί κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και κρίση της διεθνούς συνεργασίας» τόνισε. «Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι άνιση. Σε εποχές ανεπάρκειας ο πλούτος και η εξουσία προσδιορίζουν την ταχύτητα. Η Ινδία παρά τα δικά της προβλήματα παρασκευάζει τις περισσότερες δόσεις που προορίζονται για την Αφρική μέσω της πρωτοβουλίας Covax κι άλλων συναφών προγραμμάτων. Χωρίς την Ινδία και την αλληλεγγύη της δεν μπορεί η Αφρική να προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα εμβολίων».

Ads

Ινδία: «Μας δείχνουν κατανόηση»

Στην ίδια την Ινδία η συζήτηση γίνεται υπό άλλη οπτική γωνία. Εάν δηλαδή ήταν καλή ιδέα η εξαγωγή εμβολίων πριν εμβολιαστεί πρώτα όλος ο πληθυσμός της. Οι απόψεις διίστανται. Αλλά κομμάτι της αλήθειας βρίσκεται αλλού. Στην πραγματικότητα η πρώτη ύλη των εμβολίων έρχεται από τις ΗΠΑ. Η διοίκηση Μπάιντεν για να καλύψει τις δικές της ανάγκες έχει περιορίσει τις εξαγωγές. Και κατά συνέπεια οι ινδικές παρασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν τις δυνατότητες που είχαν αρχές του χρόνου.

Τώρα που τα κρούσματα ξεπερνούν τις 300.000 καθημερινά, είναι αυτονόητο ότι η χώρα μπορεί ελάχιστα ή καθόλου να εξάγει εμβόλια, όπως υποστηρίζει ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ. «Όταν η κατάσταση χειροτέρευσε, μιλήσαμε με ειλικρίνεια και είπαμε, κοιτάξτε, προσπαθήσαμε πραγματικά να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στην πρωτοβουλία Covax. Αλλά τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση και νομίζω ότι οι περισσότεροι δείχνουν κατανόηση».

Πηγή: Deutsche Welle