Ένας νέος νόμος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στη Βαυαρία, σύμφωνα με τον οποίο χριστιανικοί σταυροί θα πρέπει να κρέμονται στην είσοδο όλων των δημόσιων κτιρίων.

Ads

Παρά την αντίθεση διακεκριμένων μελών της καθολικής εκκλησίας και θεολόγων, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ στο νότιο γερμανικό κρατίδιο την Παρασκευή 1η Ιουνίου.

Η τοπική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Markus Söder (του δεξιού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης) δεν έκανε πίσω και ο νόμος που ονομάζεται «Kreuzpflicht» ή αλλιώς «η υποχρέωση του εσταυρωμένου» είναι ένας τρόπος για να «διατηρηθεί αναλλοίωτη η ταυτότητα των Βαυαρών, η οποία απειλείται», μετά από μια απότομη αύξηση της μουσουλμανικής μετανάστευσης.

Σημειώνεται, ότι η Βαυαρία ήταν από τα πρώτα κρατίδια που δέχτηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, οι οποίοι πέρασαν από εκεί για να εισέλθουν στην Γερμανία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά του ναζιστικής ιδεoλογίας και δράσης κόμματος ΑfD.

Ads

Ο Söder έχει πάντα έναν σταυρό καρφωμένο στον τοίχο του γραφείου του και δηλώνει στον Guardian: «Θέλουμε να περάσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα : ότι οι άνθρωποι έχουν την επιθυμία να τονίσουν την ταυτότητά τους».

Όπως είναι λογικό η απόφαση για τοποθέτηση σταυρών στα δημόσια κτίρια έχει φέρει θύελλα αντιδράσεων. Κορυφαία μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων καρδιναλίων και επισκόπων, να αποκαλούν την κίνηση αυτή, διχαστική. «Ο σταυρός είναι ένα αυθεντικό θρησκευτικό σύμβολο και δεν θα πρέπει να αναδεικνύεται απλά σε ένα λαογραφικό αντικείμενο», σχολιάζει ο επίσκοπος του Würzburg, Franz Jung.

image

Η θεολόγος του προτεσταντικού δόγματος, Johanna Haberer δηλώνει πως η απόφαση αυτή είναι λάθος τονίζοντας: «Έχουμε αρκετούς σταυρούς στη Βαυαρία. Ο Söder κάνει κατάχρηση του θρησκευτικού συμβόλου». Ο Söder από τη μέρια του έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο σταυρός δεν θα πρέπει να θεωρείται ως θρησκευτικό σύμβολο, αλλά ως επίκεντρο της πολιτιστικής ταυτότητας των Βαυαρών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Βαυαρία συναντάται το μεγαλύτερο ποσοστό καθολικών στην Ευρώπη, που φαίνεται να φτάνει το 50% σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ενώ το 19% είναι προτεστάντες και το 4% μουσουλμάνοι. Ωστόσο, οι αριθμοί έχουν μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970, όταν περίπου το 70% δήλωσαν ότι είναι καθολικοί.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Infratest dimap, το 56% των Βαυαρών τάσσεται υπέρ της απόφασης, ενώ το 38% είναι κατά. Η στήριξη είναι ισχυρότερη μεταξύ των υποστηρικτών του AfD από τους οποίους η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) έχασε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου: το 77% των υποστηρικτών της AfD υποστηρίζουν την απόφαση, όπως και το 71% των ψηφοφόρων του CSU. Οι σοσιαλδημοκράτες είναι διχασμένοι, με 52% υπέρ και 46% κατά, ενώ το 47% των Πρασίνων δηλώνει επίσης κατά.

Ο Tobias Haseidl, ένας από τους λίγους εναπομείναντες κατασκευαστές χριστιανικών σταυρών στη Βαυαρία, δήλωσε ότι είναι κατά της απόφασης και υποστήριξε ότι δεν έχει παρατηρήσει αύξηση των παραγγελιών. «Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι θα αγοράσουν εργοστασιακούς σταυρούς», δήλωσε στην εφημερίδα Oberbayerisches Volksblatt, προσθέτοντας ότι οι μαζικά παραγόμενοι σταυροί από την Ασία είχαν κατακλύσει το εμπόριο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αμφιβάλλω κατά πόσο το να κρέμεται ένας σταυρός στις εισόδους δημοσίων κτιρίων είναι μια κίνηση που έχει ουσία. Για μένα ο σταυρός είναι σύμβολο βοήθειας και ενσυναίσθησης. Όσοι τον κρεμούν πρέπει να είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν τις ηθικές υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτόν και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο», ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα.

Ορισμένα δημόσια ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και των μουσείων, δήλωσαν ότι θα αντισταθούν στην απόφαση παρά τις πιθανές νομικές συνέπειες. Οι σπουδαστές στα πανεπιστήμια της περιοχής έχουν επίσης πει ότι θα διαμαρτυρηθούν σχετικά με την απόφαση.

Με τις τοπικές εκλογές να πλησιάζουν τον Οκτώβριο, το CSU δεν αποκλείεται να προβεί σε αρκετές ακόμη ανάλογες ενέργειες στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει το AfD και να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους του.