Την παραίτηση του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας, έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν εχθές, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον τριάντα ανθρώπους.

Ads

Οι πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο βγήκαν, χθες Πέμπτη, στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος κατείχε την εξουσία εδώ και 27 συναπτά έτη. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο Κοινοβούλιο και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, εκφράζοντας την οργή τους για την προσπάθεια του Κομπαορέ να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, προκειμένου να επιδιώξει νέα θητεία.

«Δεν τον θέλουμε. Θέλουμε να φύγει. Δεν είναι ο πρόεδρός μας» έλεγαν οι διαδηλωτές για τον Κομπαορέ που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και παρέμεινε σε αυτή για 27 χρόνια. Ο Κομπαορέ έδειξε από χθες τις προθέσεις του να παραμείνει στην εξουσία καθώς δήλωσε ότι θα ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι και μετά τις εκλογές απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. «Άκουσα το μήνυμα, το κατάλαβα και έλαβα υπόψη την έντονη επιθυμία για αλλαγή. Είμαι διαθέσιμος για ανοιχτές συνομιλίες σε μία μεταβατική περίοδο στο τέλος της οποίας θα παραδώσω την εξουσία στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο» ανέφερε σε μήνυμά του. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ονορέ Τραορέ είχε κηρύξει νωρίτερα τη διάλυση του κοινοβουλίου κι είχε ανακοινώσει την έναρξη συνομιλιών με όλα τα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής σε δημοκρατικές εκλογές εντός της χρονιάς.
 
Ο Κομπαορέ, ανήλθε στην εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1987 κατά το οποίο δολοφονήθηκε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο αριστερός Τόμας Σανκαρά, ο αποκαλούμενος και «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής». Μάλιστα επέζησε ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε λαϊκή στήριξη το 2011 χάρις στη στήριξη της επίλεκτης προεδρικής του φρουράς. Οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας κρατούσαν φωτογραφίες του Σανκάρα και πλακάτ με το σύνθημα: «Σανκαρά κοίτα τους γιους σου. Δίνουμε τον δικό σου αγώνα».
 
Η οργάνωση των χωρών της Δυτικής Αφρικής, η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα δεχτεί την άνοδο στην εξουσία καμίας πλευράς με μη συνταγματικό τρόπο, γεγονός που υποδήλωνε διπλωματικές πιέσεις για την παραμονή του Κομπαορέ στην εξουσία. Επιστολή που έλαβε ο Κομπαορέ νωρίτερα μέσα στο μήνα από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters, προσέφερε άλλωστε στον Κομπαορέ τη στήριξη του Παρισιού για την τοποθέτησή του σε κάποιο διεθνή οργανισμό. Σήμερα η Γαλλία, δια στόματος του υπουργού της των Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ads