Η περίφημη «Περιοχή 51» είναι, μαζί με το Τρίγωνο των Βερμούδων και το «Τέρας του Λοχ Νες», από τους ανθεκτικότερες και εμβληματικότερες θεωρίες συνωμοσίας του σύγχρονου αστικού μυθολογικού σύμπαντος.

Ads

Το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών αυτών μύθων είναι τα πραγματικά δεδομένα τους, αν και εξαιρετικά λίγα. Η βάση στην έρημο της Νεβάδα, γνωστή ατύπως και ως «Περιοχή 51» υπάρχει, όπως υπάρχει και η λίμνη Λοχ Νες στην Σκωτία, όπως και το γεωγραφικό τρίγωνο στην Καραϊβική. Η αλήθεια μόλις τέλειωσε εδώ.

Διότι, ούτε εξωγήινοι τρώνε χοτ ντογκ στις καντίνες της βάσης, ούτε κάποιο προϊστορικό τέρας ποζάρει στους τουρίστες της λίμνης, ούτε κάποια χρονική «σκουληκότρυπα» «ρουφάει» πλοία, αεροπλάνα και ανθρώπους στις Βερμούδες. Το ότι δεν υπάρχουν όλα αυτά, δεν εμποδίζει σε τίποτα φυσικά εκατομμύρια ανθρώπους να τα πιστεύουν, στην πιο εντυπωσιακή επίδειξη ανορθολογισμού, καλυμμένου με τον μανδύα της «επιστημονικότητας».

Έτσι, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν τους τελευταίους δύο μήνες ότι «θα πάνε» κάτω από μια πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση «Storm Area 51» («Εφοδος στην Περιοχή 51) με στόχο να δουν τους «εξωγήινους». Αν και ο «διοργανωτής» της «εφόδου» χαρακτήρισε την εκδήλωση απλώς μια φάρσα στο Facebook, οι τοπικές αρχές περίμεναν ότι περίπου 30.000 έως 40.000 άτομα θα μπορούσαν να μαζευτούν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ads

image

Αυτό που τελικά προέκυψε, σύμφωνα με την περιγραφή του Guardian, ήταν η συγκέντρωση πλήθους νέων καλοντυμένων «αστέρων» των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι κινηματογραφούσαν και φωτογράφιζαν αλλήλους για τα επόμενα ποσταρίσματα στο YouTube και στο Instagram, μαζί με λάτρεις των UFO, νεο-πανκ συγκροτήματα, Ευρωπαίους τουρίστες και γενικά ανθρώπους με το προνόμιο να έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο.

image

Μια μυστική βάση που ξέρουν όλοι

Η μυθολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την «Περιοχή 51» προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο οι οποίοι καταφθάνουν για να πάρουν μια «γεύση» από τη «μυστηριώδη βάση», η οποία «φιλοξενεί» «εξωγήινα» διαστημόπλοια. Περίπου 120 μίλια βορειοδυτικά του Λας Βέγκας, στη μέση του «πουθενά» της ερήμου της Νεβάδα, βρίσκεται ένας δρόμος χωρίς σήμανση. Παρόλο που δεν είναι ορατά κάποια κτίρια από την άσφαλτο, η διαδρομή οδηγεί στη λίμνη Groom ή στο αεροδρόμιο Homey, όπως αναφέρεται στους χάρτες πολιτικής αεροπορίας. Για όσους γνωρίζουν, οδηγεί σε μια στρατιωτική βάση με πολλά ανεπίσημα ονόματα, με το πιο διάσημο να είναι το «Περιοχή 51».

Όταν η CIA άρχισε να αναπτύσσει κατασκοπευτικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο τότε διευθυντής της, Ρίτσαρντ Μπίσελ, ο νεότερος, κατάλαβε την ανάγκη μιας μυστικότητας στην κατασκευή και τις δοκιμές των πρωτοτύπων. Το 1955, ο ίδιος, μαζί με τον σχεδιαστή αεροσκαφών της Lockheed, Κέλι Τζόνσον επέλεξαν το απομονωμένο αεροδρόμιο στη λίμνη Groom ως αρχηγείο τους. Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πρόσθεσε τη βάση στον προϋπάρχον χάρτη πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, «βαφτίζοντάς» την ως «Περιοχή 51». Εκεί, μέσα σε οκτώ μήνες, οι μηχανικοί ανέπτυξαν το αεροσκάφος U-2, το οποίο θα μπορούσε να ανέβει σε υψόμετρο 70.000 ποδών, πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος της εποχής, επιτρέποντας πτήσεις πολύ πάνω από την εμβέλεια των σοβιετικών ραντάρ, των αντιαεροπορικών πυραύλων και των εχθρικών αεροσκαφών.

Όλα αυτά, μέχρι που ένα U-2 καταρρίφθηκε από σοβιετικό αντιαεροπορικό πύραυλο το 1960. Έτσι, η CIA άρχισε να αναπτύσσει την επόμενη γενιά κατασκοπευτικού αεροπλάνου στην «Περιοχή 51»: το A-12 με άτρακτο από  τιτάνιο. Σχεδόν μη ανιχνεύσιμο σε ραντάρ, το A-12 θα μπορούσε να πετάξει κατά μήκος των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών σε 70 λεπτά, με 2.200 μίλια την ώρα. Το αεροπλάνο ήταν επίσης εξοπλισμένο με κάμερες που θα μπορούσαν, από υψόμετρο 90.000 ποδών, να φωτογραφίζουν αντικείμενα με μήκος μόνο ένα πόδι στο έδαφος.

image

Με όλες αυτές τις δοκιμαστικές πτήσεις των πειραματικών αεροσκαφών – μόνο το A-12 πραγματοποίησε τουλάχιστον 2.850 – οι μαρτυρίες για «αντικείμενα» που υψώνοντας απότομα στον αέρα, άρχισαν να πληθαίνουν. «Η άτρακτος τιτανίου του αεροσκάφους, κινούμενου τόσο γρήγορα όσο μια σφαίρα, θα αντικατόπτριζε τις ακτίνες του ήλιου με τρόπο που θα μπορούσε να κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι βλέπει UFO», αναφέρει η δημοσιογράφος Αννι Γιακομπσεν. συγγραφέας βιβλίου για την «Περιοχή 51».

Ωστόσο, χρειάστηκε να φτάσουμε το 1989 για να συνδεθεί η «Περιοχή 51» για πάντα με τους «εξωγήινους». Ο Ρομπερτ Λάζαρ, ισχυριζόμενος ότι εργάστηκε στην «Περιοχή 51, έδωσε μια ανώνυμη, τότε, συνέντευξη σε έναν ειδησεογραφικό σταθμό του Λας Βέγκας. Ο Λάζαρ ισχυρίστηκε ότι η «Περιοχή 51» φιλοξένησε και μελέτησε εξωγήινα διαστημόπλοια και ότι η δουλειά του ήταν να προσαρμόσει την τεχνολογία τους για στρατιωτική χρήση.

image

Ωστόσο, τα διαπιστευτήρια του Λάζαρ διαψεύστηκαν σύντομα. Σύμφωνα με τα σχολικά αρχεία, ο Λάζαρ δεν πήγε ποτέ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, όπως υποστήριξε. Παρ’ όλα αυτά, η πεποίθηση ότι η «Περιοχή 51» στεγάζει  εξωγήινα διαστημόπλοια εξακολουθεί να είναι ισχυρή μέχρι σήμερα.

Αν και η «μυστικότητα» που προσδοκούσε η CIA για τη βάση είχε γίνει ανέκδοτο επί δεκαετίες, η κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη της «Περιοχής 51» για πρώτη φορά το 2013, όταν η CIA αποχαρακτήρισε έγγραφα σχετικά με την ανάπτυξη των U-2 και A-12.

Διαρκές πάρτι

Η «Περιοχή 51» εξακολουθεί να είναι μια ενεργή βάση που αναπτύσσει στρατιωτική τεχνολογία αιχμής. Οι ιστορικοί γνωρίζουν το είδος των αεροσκαφών που αναπτύχθηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1970, αλλά μετά από αυτό, το τι κατασκευάζεται εκεί μέσα παραμένει μυστήριο. Θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ακόμα δεκαετίες, μέχρις ότου η δουλειά που γίνεται σήμερα εκεί αποχαρακτηριστεί και δημοσιοποιηθεί.

image

Η απήχηση του «Storm Area 51», αν και μια προφανής φάρσα εξαρχής, αποδεικνύει την γοητεία που ασκούν οι μύθοι ακόμη και τον 21ο αιώνα. Ίσως η εκδήλωση παγιωθεί σε ένα ακόμη ετήσιο πολύχρωμο φεστιβάλ των «πιστών» της «θρησκείας» των UFO, αυξάνοντας την τοπική τουριστική βιομηχανία που τους εξυπηρετεί, δίνοντας δουλειά και μεροκάματα σε κόσμο που δουλεύει στα ξενοδοχεία, τα μοτέλ, τα εστιατόρια κλπ.

image

Πρόκειται για ένα διαρκές πάρτι γύρω από μια βάση που επιμένει να αυτοπροσδιορίζεται ως «μυστική». Μάλιστα, όταν τον περασμένο Ιούλιο αναρτήθηκε η πρόσκληση για «έφοδο» και παρά τις εξαρχής διαβεβαιώσεις πως πρόκειται για αστείο, εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας μπήκε στον κόπο να δηλώσει στην «Washington Post» ότι «[Η Περιοχή 51] είναι μια έκταση εκπαίδευσης για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και θα αποθαρρύναμε οποιονδήποτε να προσπαθήσει να εισέλθει στην περιοχή όπου εκπαιδεύουμε τις ένοπλες δυνάμεις»…