Για νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος κατηγορεί το Κίεβο τη Μόσχα, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στο Ντονέτσκ. Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις «προσποιούμενες δυνάμεις αυτονομιστών ανταρτών» διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία με δέκα άρματα μάχης και δύο τεθωρακισμένα. Την ίδια ώρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι θα σταλεί στην Ουκρανία νέα αυτοκινητοπομπή με βοήθεια, έχοντας ενημερώσει το Κίεβο με επιστολή για την κίνηση αυτή.

Ads

«Σήμερα το πρωί υπήρξε μια απόπειρα από Ρώσους στρατιώτες που προσποιούνταν ότι ήταν μαχητές του Ντονμπάς να ανοίξουν ένα νέο πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη νότια περιοχή του Ντονέτσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Άντριι Λισένκο τη Δευτέρα.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα προτίθεται να στείλει νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία εντός των προσεχών ημερών και έχει ενημερώσει σχετικά το Κίεβο, λίγες μόλις ημέρες μετά την είσοδο στο ουκρανικό έδαφος μιας πρώτης ρωσικής αυτοκινητοπομπής. Τόσο το Κίεβο όσο και οι χώρες τις Δύσης επικρίνουν τη Μόσχα ότι προέβη στην κίνηση αυτή χωρίς να έχει την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, o Λαβρόφ υποστήριξε πως η κίνηση αυτή από τη ρωσική πλευρά θα γίνει εντός των προσεχών ημερών, διευκρινίζοντας ότι έχει σταλεί στο Κίεβο «λεπτομερής κατάλογος του φορτίου των φορτηγών» που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ads

Επίσης, δήλωσε ότι δεν είδε «τίποτα το ταπεινωτικό» στην αναγκαστική παρέλαση ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, την οποία οργάνωσαν αποσχιστές μαχητές, την Κυριακή στο Ντονέντσκ. «Είδα μια φωτογραφία της παρέλασης. Δεν είδα τίποτε που να μπορεί να θεωρηθεί ταπεινωτικό», ανέφερε Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου. «Όσον αφορά την εξευτελιστική μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, ας αφήσουμε τους δικηγόρους να ασχοληθούν με αυτό», σημείωσε ενώ αργότερα κατηγόρησε την ουκρανική εθνοφρουρά για διάπραξη «ωμών εγκλημάτων πολέμου» σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.