Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του έκπτωτου Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εξέδωσε η αστυνομία της χώρας για μαζικές δολοφονίες ειρηνικών διαδηλωτών, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών. 

Ads

«Έχει ανοίξει επισήμως η υπόθεση για τις μαζικές δολοφονίες ειρηνικών πολιτών. Ο Γιανουκόβιτς και άλλοι άνθρωποι υπεύθυνοι για αυτές κηρύχθηκαν καταζητούμενοι», έγραψε ο Aρσέν Αβάκοφ, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, προσθέτοντας ότι ο αποπεμφθείς με ψήφισμα του κοινοβουλίου Πρόεδρος έφυγε με αυτοκίνητο προς άγνωστο προορισμό από μία ιδιωτική κατοικία στην Μπαλακλάβα της Κριμαίας.

Πρόκεται για την τελευταία εξέλιξη στην Ουκρανία, όπου η αντιπολίτευση επικράτησε τελικά στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μετά από σχεδόν τρεις μήνες συγκρούσεων. Υπενθυμίζεται ότι το μήλο της έριδος στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες ήταν οι σχέσεις με την ΕΕ. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε μια συμφωνία με την ΕΕ και στράφηκε προς την Ρωσία. Το «Κίνημα της Ευρώπης» έμεινε πάνω από 2 μήνες στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που θα κατέστειλε τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες ταραχές, για τις οποίες η αντιπολίτευση επέρριπτε ευθύνες σε νεοναζιστικές ομάδες που είχαν προσχωρήσει στις τάξεις της. Την προηγούμενη εβδομάδα υπό την πίεση των δεκάδων νεκρών στο Κίεβο, η αντιπολίτευση φάνηκε νικητής. Μετά την φυγή του Γιανούκοβιτς, αφέθηκε ελεύθερη η εδώ και τρια χρόνια φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο

Διαβάστε αναλυτικά για τις διαδηλώσεις στην Ουκρανία

Ads

Σήμερα, βέβαια, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που υποστήριζαν την αντιπολίτευση, προτείνουν να αρχίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι συζητήσεις της χώρας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης της χώρας. Η πρόταση σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, έγινε από τον υπουργό Τζακ Λου προς τον επικεφαλής τμήματος της αντιπολίτευσης και μέλος της προσωρινής ηγεσίας, Αρσένι Γιατσένιουκ

Η Κομισιόν δήλωσε έτοιμη να ολοκληρώσει την συμφωνία εμπορικής διασύνδεσης με την Ουκρανία, μόνο όταν «υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση».

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, η Μόσχα δεν ενημέρωσε σχετικά με την εκταμίευση δόσης 2 δις δολαρίων προς την Ουκρανία, την οποία είχε καθυστερήσει ως μέσο πίεσης απέναντι στην εκτράχυνση της κατάστασης στο Κίεβο τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, αργά τη νύχτα της Κυριακής, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ενώπιον της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ανακληθεί ο ρώσος πρέσβης για διαβουλεύσεις στη Μόσχα».

Ακόμη ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σχολίασε ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση των νέων αρχών της Ουκρανίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις αποφάσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου για καθαίρεση του Προέδρου της χώρας και ουσιαστική ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, «την οποία φαίνεται να αναγνωρίζουν ντε φάκτο οι ΗΠΑ και η ΕΕ ως κυβερνώσα παράταξη στην Ουκρανία» κάτι που κατά τον ίδιο αποτελεί «πολιτική εκτροπή».

«Δεν καταλαβαίνουμε τις ακριβώς συμβαίνει εκεί. Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμοποίηση σειράς οργάνων τα οποία ασκούν εξουσία αυτή τη στιγμή στο Κίεβο», είπε, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν μεγάλη πρόκληση ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας και των Ρώσων οι οποίοι διαβιούν στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως η όποια συζήτηση για επέκταση των συμφωνιών για παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών οι οποίες εισάγουν το αέριο και της ουκρανικής κυβέρνησης, «όταν σχηματιστεί μια τέτοια».

Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Πολωνία καλούν τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας να διασφαλίσει την ενότητα στη χώρα και να αποφύγει πράξεις αντεκδίκησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο. Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ. Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της χώρας, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους. «Το αίσθημα Δικαιοσύνης υπαγορεύει την τιμωρία όσων ευθύνονται για εγκλήματα και αναμφίβολα, έγιναν εγκλήματα στο Κίεβο. Αναφέρομαι κυρίως στις πραγματικές εκτελέσεις στις οποίες προέβησαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Όμως αν η επανάσταση θέλει να επιφέρει θετικούς καρπούς δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη λογική της εκδίκησης ή της ανταπόδοσης» τόνισε ο [ολωνός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Το στοίχημα για την Ουκρανία δεν είναι να εκδικηθεί αλλά να σώσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά της» πρόσθεσε. Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το μέλλον της γειτονικής χώρας στην οποία, όπως είπε, η κατάσταση παραμένει «ιδιαίτερα περίπλοκη».