Εναντίον του αμερικανικού δικτύου CNN και του ξένου Τύπου γενικότερα έστρεψε τα βέλη του ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «κατασκοπείας» με στόχο να προκληθούν ταραχές στη χώρα του, λίγα 24ωρα μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις.

Ads

«Το τσιράκι του CNN […] πιάστηκε επ’ αυτοφώρω» δήλωσε ο Ερντογάν κατά την εβδομαδιαία ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Ο ανταποκριτής του CNN συνελήφθη το Σάββατο στη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη, για τη συμπλήρωση ενός χρόνο από την έναρξη των διαδηλώσεων για τα έργα στο πάρκο Γκεζί, που εξελίχθηκαν σε εξέγερση κατά της κυβέρνησης. Ο Ίαν Ουότσον συνελήφθη στη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης και έμεινε υπό κράτηση για λίγες ώρες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τη συγκέντρωση ενώ προχώρησαν σε περισσότερες από 120 συλλήψεις.

Ads

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα ξένα μέσα ενημέρωσης «δεν έχουν καμιά σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Έχουν μια αποστολή, ενεργούν σαν κατάσκοποι. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκτοξεύσουν προκλητικές και υπερβολικές εκκλήσεις, έφυγαν με άδεια χέρια».

Εκτός από τον Τύπο, ο τούρκος πρωθυπουργός καταφέρθηκε και εναντίον της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι «καπνίζει χασίς», συνωμοτώντας εναντίον του.

Στη διάρκεια των ταραχών του 2013, που στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό χιλιάδων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταφερθεί ξανά εναντίον του ξένου Τύπου, λέγοντας πως συμμετέχει σε μια συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του.