Ο δρόμος για τη δικαίωση και την αποζημίωση της Ελλάδας για τα δεινά που υπέστη κάτω από τη ναζιστική μπότα, δε θα μπορούσε παρά να είναι κοινός για τους δημοκράτες πολίτες της Ευρώπης.

Ads

Έτσι μια μεγάλη εκδήλωση αντιφασιστών Γερμανών στην έδρα των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ, το Bad Reichenhall της Βαυαρίας, έρχεται «εκ των έσω» να δείξει ότι η πορεία για τη λύση στο ζήτημα της απόδοσης των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς τη χώρα μας, θα έρθει με τους δύο λαούς να συμπορεύονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ένας άγνωστος φωτογραφικός θησαυρός αποκαλύπτει τη ναζιστική θηριωδία στην Κρήτη
Η χαμένη έκθεση του Καζαντζάκη για τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη

Μετά μία επιτυχημένη εκδήλωση για τα «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης» στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για την επικαιρότητα της μάχης για την καταβολή των οφειλών, που έγινε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο αγώνας μεταφέρεται στο αντίπαλο στρατόπεδο και διοργανώνεται από τον ίδιο τον «αντίπαλο».

Ads

Στην περιοχή του Bad Reichenhall, που ήταν το προπύργιο των Ορεινών Καταδρομέων της Βέρμαχτ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη δεκαετία του 1960 υπάρχει ένα ναζιστικό μνημείο, η «γέφυρα της Κρήτης», που συμβολίζει την εισβολή στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Κάθε χρόνο, κοντά στις 20 Μαΐου, ημέρα της επετείου της Μάχης της Κρήτης, βετεράνοι σφαγείς της Βέρμαχτ συγκεντρώνονται στο σημείο για να θυμηθούν τα αντίποινα που επέβαλαν στους Κρητικούς, για το γεγονός ότι αντιστάθηκαν.

Γερμανοί αντιφασίστες, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, διοργανώνουν και φέτος «στο στόμα του λύκου» μία μεγάλη αντιεκδήλωση-αντιδιαδήλωση για να τιμήσουν την κρητική αντίσταση απέναντι στον κατακτητή, με στόχο να επικοινωνήθει το μήνυμα ότι η συμφιλίωση και η δικαίωση αποτελούν μονόδρομο.

Το πάρων στην εκδήλωση θα δώσουν από πλευράς Ελλάδας ένας άνθρωπος που έζησε τη θηριωδία στην Κρήτη, o 93χρονος Νικόλαος Μαρινάκης, επιζήσας του Ολοκαυτώματος του Σκηνέ Χανίων, που στη συνέχεια εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και την Εθνική Αντίσταση, αλλά και Αριστομένης Συγγελάκης, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

«Την ακράδαντη πίστη μας ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται και δεν παραχαράσσεται θα τονίσουμε και στον δήμαρχο της περιοχής, που, προς έκπληξη των διοργανωτών, ζήτησε να συναντηθεί μαζί μας. Θα τον ενημερώσουμε, αν δεν τα γνωρίζει, για τα στυγερά εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα.  Θα του κάνουμε σαφές ότι για να κλείσει η μαύρη βίβλος του ναζισμού και ν’ ανοίξει μία νέα σελίδα ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών απαιτείται η απόδοση δικαιοσύνης και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε», λέει στο tvxs.gr ο Αριστομένης Συγγελάκης.

«Το Εθνικό Συμβούλιο, οι μαρτυρικοί δήμοι και οι φορείς των θυμάτων και συνολικά το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών αλλά και ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία, ευλόγως αξιώνουμε την απόδοση των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων στα θύματα, επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών και τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, επιστροφής του κατοχικού δανείου και των αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών θησαυρών). Αξιώνουμε τις γερμανικές οφειλές για να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά και ως απόδειξη της έμπρακτης μεταμέλειας του δημοκρατικού γερμανικού κράτους για τα φρικτά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι η καταβολή των γερμανικών οφειλών θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής ενάντια στην επανάκαμψη ναζιστικών και φασιστικών μορφωμάτων, που καιροφυλακτούν. Εναντιωνόμαστε στις πρακτικές του σύγχρονου γερμανικού ιμπεριαλισμού, που θέλει να αλώσει τους μαρτυρικούς δήμους και να λεηλατήσει τον εθνικό μας πλούτο», σημειώνει επίσης.

Όπως επίσης λέει,  σύνθημά είναι το «Διεκδίκηση, όχι εκδίκηση! Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!»

Γερμανοί ενάντια… στη Γερμανία

Εκφράζοντας την καταδίκη τους στις γιορτές μίσους που διοργανώνονται από φασιστικά φαντάσματα του παρελθόντος στο Bad Reichenhall, οι Γερμανοί αντιφασίστες της συλλογικότητας RABATZ, που διοργανώνουν την αντιεκδήλωση, υπογράφουν κοινή διακήρυξη με την οποία ζητούν να γίνουν γνωστά τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα και παρόλο που η Γερμανία θα συνεχίσει με όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα που διαθέτει να αποφεύγει να πληρώσει για οτιδήποτε, να συνεχιστεί ο αγώνας ώστε να αποδοθούν οι κατοχικές οφειλές στη χώρα, ώστε όπως λένε να μπει τέλος στην αντιδραστική συγγραφή της ιστορίας και να επέλθει η δικαίωση.

Η Διακήρυξη των Γερμανών αντιφασιστών:

Αγαπητοί μας φίλοι και φίλες στην Ελλάδα, με αφορμή την 75η επέτειο της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη οργανώνουμε, εμείς της αντιφασιστικής οργάνωσης RABATZ, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Bad Reichenhall για τις οποίες θέλουμε να σας ενημερώσουμε.

Στις 21 Μάη 1941 αρχίζει η Βέρμαχτ την από αέρος απόβασή της στην Κρήτη. Την τρίτη κιόλας μέρα, ο διοικητής της 5ης Ορεινής Μεραρχίας Ιούλιος Ρίνγκελ, διατάζει αντίποινα ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Η διαταγή ορίζει πως σε περίπτωση που υπάρξει αντίσταση, θα συλλαμβάνουν ομήρους και για κάθε σκοτωμένο στρατιώτη της Βέρμαχτ θα εκτελούν δέκα Έλληνες και κατόπιν θα καίνε τα χωριά. Έτσι ανοίγει το κεφάλαιο των αναρίθμητων σφαγών που έγιναν στις Κρήτη και που για κάποιες από αυτές υπεύθυνοι ήταν οι ορεινοί καταδρομείς από το Bad Reichenhall. Από το 1934 το Bad Reichenhall με το στρατόπεδό του είναι μια στρατιωτική πόλη: μέχρι το 1945 οι ορεινοί καταδρομείς της Βέρμαχτ μάθαιναν πώς να σκοτώνουν και από το 1958 συνεχίζουν την παράδοση οι ορεινοί καταδρομείς της Μπούντεσβερ (του σημερινού γερμανικού στρατού).

Αυτές τις ημέρες που πλαισιώνουν την 75η επέτειο θέλουμε να ανακαλέσουμε εδώ στη μνήμη τις ναζιστικές θηριωδίες κατά του ελληνικού πληθυσμού, σε αυτήν την πόλη που την «στολίζουν» μνημεία που εξωραΐζουν την επίθεση στην Κρήτη και όπου βετεράνοι της Βέρμαχτ μαζί με σημερινά μέλη της Μπούντεσβερ ηρωοποιούν την Μάχη της Κρήτης σε στρατιωτικές γιορτές. Γιατί στο Bad Reichenhall ακόμη κι αν πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια αντιφασιστικές διαμαρτυρίες, πολλές αλήθειες μένουν ακόμη στη σκιά: απώτερος σκοπός αυτής της συγκάλυψης, κατά την οποία αποσιωπούνται όσα πέρασαν τα θύματα της φασιστικής ληστρικής επέλασης στην Ευρώπη, είναι να μη δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα ενάντια στις μονάδες των ορεινών καταδρομέων, που εκπαιδεύονται σήμερα εκεί. Και για χάρη αυτής της απόκρυψης γίνονται αποδεκτά ακόμη και ναζιστικά ιδεολογήματα. Και αυτή η συγκάλυψη μας οργίζει! Φτάνει πια! Γι’ αυτό λοιπόν και φέτος θα πάμε εκεί και θα μιλήσουμε ξανά για τα ναζιστικά εγκλήματα και θα απαιτήσουμε να αποζημιωθούν επιτέλους τα θύματά τους. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Η ιστορία γράφεται

Αρχές του 2010 θίξαμε ανοιχτά το θέμα της απρόσκοπτης διατήρησης μιας δεξιάς συντηρητικής παράδοσης στο Bad Reichenhall. Κι επειδή δε φάνηκε η τοπική κοινωνία να θέλει να αντιμετωπίσει τα φασιστικά φαντάσματα στην πόλη της, οργανώσαμε μια αντιφασιστική διαδήλωση τον επόμενο χρόνο. Συνέπεια αυτών των πρώτων διαμαρτυριών ήταν η πρόωρη διακοπή της στρατιωτικής γιορτής μπροστά στο μνημείο της Κρήτης. Δυστυχώς αυτό το πετύχαμε μόνο εκείνη την πρώτη φορά, μέχρι τώρα.

Σε αυτήν την στρατιωτική γιορτή, που οργανώνεται τις μέρες της επετείου, γίνεται αναφορά στη Μάχη της Κρήτης. Τέτοιου είδους γιορτές σιγοντάρουν τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τα εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ σχετικοποιούνται ή αποσιωπούνται για να μην διαταραχθεί η λίγο ως πολύ δημόσια παράδοση που θέλει την Μπούντεσβερ απόγονό της. Σε αυτές τις γιορτές μνήμης στις διηγήσεις τους οι Γερμανοί κυρίως παρουσιάζονται κατά πρώτον ως θύματα και όχι ως θύτες και υπεύθυνοι για τα φριχτά τους εγκλήματα.

Αυτές οι γιορτές οργανώνονται από την τοπική ομάδα του Συνδέσμου των Ορεινών Καταδρομών, μια στρατιωτική ομάδα που έχει μέλη και παλιούς στρατιώτες της Βέρμαχτ –ανάμεσά τους και αρκετούς εγκληματίες– και σημερινούς της Μπούντεσβερ. Επίσημα υποστηρίζουν αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης για τους Ναζί και η πόλη και η Μπούντεσβερ.

Όταν το 2014 κατά τη διάρκεια της διαδήλωσής μας, αναρτήσαμε, στον τόπο που γίνεται αυτή η στρατιωτική γιορτή, μια στήλη όπου αναφέρονταν τα εγκλήματα της Βέρμαχτ και των μονάδων των ορεινών καταδρομών στην Κρήτη, την αφαίρεσαν αμέσως πριν ακόμη τελειώσει η πορεία μας! Παρ’ όλα αυτά δε θα κουραστούμε να πολεμάμε για τη δικαίωση των θυμάτων, για να αποζημιωθούν για τα εγκλήματα που υπέστησαν και να πολεμάμε ενάντια στην πολεμοκάπηλη γιορτή των στρατιωτών.

Να αποζημιωθούν τα θύματα τώρα!

Όταν το Γενάρη άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, άρχισε να γεννιέται η ελπίδα και σε αντιφασίστες στη Γερμανία πως με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα έμπαινε το θέμα της αποπληρωμής του καταναγκαστικού δανείου, όπως και των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων σε πολιτικό επίπεδο ενάντια στη Γερμανία και το κυρίαρχο οικονομικό μέτωπο.

Αφού το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν μπόρεσε να διευθετηθεί σε πολιτικό επίπεδο, στράφηκαν οι ελπίδες στη δικαστική οδό. Με την απόφασή του, στις 22 Οκτώβρη 2014, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας έκανε πάλι δυνατή την πρόσβαση στα δικαστήρια της χώρας. Μια μεγάλη νομική νίκη για την υπόθεση της δικαίωσης. Η απόφαση αυτή αντιτίθεται στις προηγούμενες ερμηνείες του νόμου που έδιναν τη δυνατότητα στη Γερμανία να επικαλεστεί την ασυλία και για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου. Η απόφαση αυτή άνοιξε ακόμα το δρόμο και για αγωγές από Έλληνες θύματα των ναζί.

Η Γερμανία θα συνεχίσει με όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα που διαθέτει να αποφεύγει να πληρώσει για οτιδήποτε. Παρ’ όλα αυτά ελπίζουμε αυτή η νέα τροπή στην Ιταλία να δώσει νέα δυναμική στο ζήτημα των αποζημιώσεων. Για να κάνουμε γνωστά λοιπόν αυτά μας τα αιτήματα, οργανώνουμε στις 14 Μάη, μια βδομάδα πριν την επέτειο, μια ημερίδα στο Bad Reichenhall όπου θα μιλήσουν ο Martin Klingner, δικηγόρος της οικογένειας Σφουντούρη για την υπόθεση του Διστόμου, ο ιστορικός Ralph Klein κι ο Αριστομένης Συγγελάκης από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ελπίζουμε να μπορέσει να παρεβρεθεί και ένας σημαντικός καλεσμένος μας, ο Νίκος Μαρινάκης, του οποίου η οικογένεια δολοφονήθηκε το 1941 στη σφαγή που έγινε στις Σκίνες από μέλη των ορεινών καταδρομών του Bad Reichenhall. Αγωνίστηκε με την ΕΠΟΝ και αργότερα με το ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς. Η επίσκεψη του Νίκου Μαρινάκη στην πόλη των δολοφόνων είναι μια σημαντική βοήθεια στην προσπάθειά μας να σπάσουμε τη σιωπή γύρω από τα ναζιστικά εγκλήματα.