Με αρνητικό… επιτόκιο, που διαμορφώθηκε στο -0,0122%, πούλησε έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας η Γερμανία. Οι επενδυτές, βλέποντας ότι η επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη βρίσκεται μακριά, δείχνουν πρόθυμοι να χάσουν μέρος της αξίας της επένδυσής τους προκειμένου να έχουν την ασφάλεια και την προστασία των γερμανικών τίτλων.

Ads

Η Γερμανία άντλησε 3,9 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,0122%. Ουσιαστικά, οι επενδυτές δίνουν και από την τσέπη τους προκειμένου να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια. Ο δείκτης κάλυψης της δημοπρασίας ήταν 1,8.
 
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Barclays Capital, Giuseppe Maraffino, η αρνητική απόδοση αντικατοπτρίζει την τιμολόγηση των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, υποδεικνύοντας ισχυρή ζήτηση για τους γερμανικούς τίτλους που θεωρούνται ως το ασφαλέστερο asset στην τρέχουσα κατάσταση υψηλής αβεβαιότητας.
 
Σημειώνεται ότι η Γερμανία αποτελεί την τρίτη χώρα, μετά την Ελβετία και την Ολλανδία, που πετυχαίνει αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία κρατικών τίτλων.