Υπερψηφίστηκε ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Ads

Επηρεάζεται επίσης το προσωπικό σε εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, ημερήσιες κλινικές, ιατρεία, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή κοινωνικο-εκπαιδευτικά κέντρα.

Ο νέος νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ, έρχεται πριν από τις κινήσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας σε ολόκληρο τον πληθυσμό στις αρχές του επόμενου έτους. Ο νόμος αναφέρει ότι τα επαγγέλματα υγείας έχουν «ειδική ευθύνη» διότι «βρίσκονται σε στενή και εντατική επαφή με ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου για μόλυνση και σοβαρή ή θανατηφόρα εξέλιξη της νόσου».

Το υγειονομικό προσωπικό θα έχει προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου 2022 για να αποδείξει ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως, διαφορετικά κινδυνεύει να απομακρυνθεί από την εργασία του.

Ads

Αρκετές ιατρικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων οίκων ευγηρίας στη Σαξονία-Άνχαλτ και στο Βρανδεμβούργο, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της νέας έξαρσης κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, με υψηλό αριθμό θανάτων μεταξύ των  τροφίμων. Συχνά τα κρούσματα ξεκινούσαν από έναν ανεμβολίαστο υπάλληλο, γεγονός που αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους.

Παρόλο που τα δεδομένα για αυτά τα επαγγέλματα δεν είναι πλήρη, το ιατρικό προσωπικό είναι κατά μέσο όρο περισσότερο εμβολιασμένο (σχεδόν 90%) από τον γενικό πληθυσμό (69,3%), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch.

Με αυτή την απόφαση, η Γερμανία εισέρχεται στο κλαμπ μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν θεσπίσει νόμους για την επιβολή εμβολιασμού μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.

Η Γερμανία σχεδιάζει να προχωρήσει παραπέρα, με τον νέο σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς να αναμένεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον γενικό πληθυσμό, ο οποίος, εάν εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Σε δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, το 68% των Γερμανών ψήφισε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες. Το ποσοστό έχει σημειώσει αύξηση, ωστόσο, οι αρχές φοβούνται ότι το μέτρο θα εξοργίσει τους πολέμιους των μέτρων, που έχουν κινητοποιηθεί κατά χιλιάδες από την αρχή της πανδημίας.Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προειδοποίησε στο Spiegel ότι τα πρόστιμα για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν θα είναι «αναπόφευκτα».