Τη δεύτερη επιτυχία του καταγράφει το ακροδεξιό κόμμα AfD με την εκλογή του πρώτου δημάρχου του σε κωμόπολη της ανατολικής Γερμανίας.

Ads

Η πρώτη τοπική επιτυχία του καταγράφηκε πριν μία εβδομάδα, με τη νίκη του υποψηφίου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις περιφερειακές εκλογές του Ζόνεμπεργκ και την ανάδειξή του ως πρώτου επικεφαλής περιφέρειας στη χώρα από το συγκεκριμένο κόμμα.

Αυτή τη φορά πρόκειται για την μικρή πόλη Ράγκουν-Γέσνιτς (Raguhn-Jeßnitz) στο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας Σαξονία-Άνχαλτ, στην οποία το ακροδεξιό κόμμα AfD θα έχει τον πρώτο εκλεγμένο δήμαρχο.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο 42χρονος Χάνες Λοτ (Hannes Loth) εξελέγη δήμαρχος της πόλης των 7.779 ψηφοφόρων με 51,1% , κερδίζοντας στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής τον ανεξάρτητο αντίπαλό του Νιλς Νάουμαν που πήρε 48,8%. Ο Λοτ είναι αγρότης, διευθυντής αγροτικής επιχείρησης. Από το 2016 είναι βουλευτής του AfD στην τοπική βουλή του Μαγδεμβούργου.

Ads

Ο πρόεδρος του AfD, Τίνο Χρουπάλα, υποστήριξε ότι η εκλογική επιτυχία και στο Ράγκουν/Γεσνιτς συνιστά μία «νέα ομαλότητα», καθώς «το AfD είναι κόμμα ευρείας λαϊκής βάσης». Είχε προηγηθεί η εκλογή του πρώτου περιφερειάρχη του AfD στην επαρχία Ζόνεμπεργκ στο επίσης ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

Η εκτίναξη του ακροδεξιού AfD στις δημοσκοπήσεις – σε ορισμένες μετρήσεις με 19-20% καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), μπροστά από κυβερνών Σοσκαλδημοκρατικό κόμμα SPD – προκαλεί ανησυχία για την πορεία της χώρας.. Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (Michael Kretschmer), περιμένει ότι θα ενταθεί η πόλωση στη Γερμανία. «Η χώρα διολισθαίνει», είπε ο Κρέτσμερ στις εφημερίδες του ομίλου ΜΜΕ Funke, «βρισκόμαστε στον δρόμο προς την πόλωση, όπως την ξέρουμε από την Αμερική».