Πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στην πρώτη δίκη παγκοσμίως για τις ωμότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ads

Ο Ανουάρ Ρασλάν συνδέεται με τον βασανισμό περισσότερων από 4.000 ανθρώπων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στην περιβόητη φυλακή Αλ Χατίμπ που είχε το προσωνύμιο «Κόλαση επί Γης». Ο πρώην συνταγματάρχης κατηγορήθηκε για 58 φόνους, για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ θεωρήθηκε υπεύθυνος για περισσότερους από 4.000 ανθρώπους που κρατήθηκαν στη φυλακή μεταξύ 2011 και 2012.

Η δίκη στο Κόμπλεντς είναι η πρώτη που γίνεται για τα κρατικά βασανιστήρια στη Συρία. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι ο Ρασλάν κατηγορείται ότι ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Άσαντ καθώς οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια το 2011. Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στην φυλακή Αλ Χατίμπ στη Δαμασκό όπου, σύμφωνα με τους κατήγορους, διοικούσε ο Ρασλάν.

Η απόφαση είναι σημαντική, ειδικά για όσους επέζησαν από την φυλακή Αλ Χατίμπ και έδωσαν αποδεικτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της δίκης. Έτσι, ένα ποινικό δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι το καθεστώς Άσαντ έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η δίκη έγινε υπό την πρόβλεψη της διεθνούς δικαιοδοσίας, η οποία είναι μια νομική αρχή που επιτρέπει σε πρόσωπα, κράτη ή θεσμούς να διεκδικούν την δικαιοσύνη έναντι ενός κατηγορούμενου ανεξάρτητα από την εθνικότητα τόσο του θύτη όσο και του θύματος, καθώς και το που διαπράχθηκε το έγκλημα.

Ads

Τα εγκλήματα που διώκονται υπό την καθολική δικαιοδοσία θεωρούνται εγκλήματα κατά όλων, πολύ σοβαρά για να υπερισχύσει η απαγόρευση δικαιοδοσίας.