‘Ερευνα ξεκίνησαν οι γερμανικές αρχές για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων και εγγράφων εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών και δημοσίων προσώπων στη χώρα, ανάμεσα στους οποίους και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ads

Μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι τα δεδομένα εκλάπησαν μέσα από «εσφαλμένη χρήση καταχώρησης πληροφοριών σύνδεσης για υπηρεσίες στο cloud, από λογαριασμούς email ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με ανακοίνωσή του αργά την Παρασκευή.

Σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Μπούντεσταγκ ή της κυβέρνησης τέθηκαν σε κίνδυνο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εκατοντάδες πολιτικοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας, κρατιδίων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγιναν στόχος της κυβερνοεπίθεσης, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτζ.

Ads

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι παραμένει ασαφές αν η παραβίαση, που προκάλεσε την επείγουσα συνάντηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (BSI), ήταν αποτέλεσμα χακαρίσματος ή διαρροής.

Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rbb, που αποκάλυψε την υπόθεση, ανέφερε ότι τα δεδομένα που αναρτήθηκαν σε έναν λογαριασμό στο twitter, περιελάμβαναν διευθύνσεις, προσωπικές επιστολές και αντίγραφα δελτίων ταυτοτήτων. Πρόσθεσε η ταυτότητα των δραστών και το κίνητρό τους παραμένουν άγνωστα.

Οι αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και της κατασκοπίας.