«Επιχείρηση τελευταία ευκαιρία» ονομάζεται η καμπάνια που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό στην Γερμανία με στόχο τον εντοπισμό των εναπομείναντων Ναζί προκειμένου αυτοί να οδηγηθούν ενώπιων της δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου. Περίπου 2.000 αφίσες που απεικονίζουν την είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς και ζητούν από τους πολίτες να παράσχουν πληροφορίες, έχουν αναρτηθεί στο Βερολίνο, το Αμβούργο και την Κολονία.

Ads

 
«Αργά, αλλά όχι υπερβολικά αργά. Εκατομμύρια αθώοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί εγκληματίες πολέμου. Μερικοί από τους δράστες είναι ελεύθεροι και ζωντανοί. Βοηθήστε μας να τους πάμε στο δικαστήριο» αναφέρει το μήνυμα της αφίσας.
 
Μάλιστα το κέντρο Simon Wiesenthal με έδρα τις ΗΠΑ προσφέρει αμοιβή για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη. «Δυστυχώς, ελάχιστοι από αυτούς που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, πλήρωσαν γι’ αυτά», λέει ο Εφραίμ Ζουρόφ, διευθυντής του παραρτήματος του κέντρου στην Ιερουσαλήμ. «Το πέρασμα του χρόνου σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφει αυτά τα εγκλήματα».


 
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια. Κάθε πρόσωπο που υπηρέτησε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπως ο Τζον Ντέμιανιουκ που ήταν φρουρός στο στρατόπεδο του Σόμπιμπορ, θα οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης. Αν αποδειχθεί η θητεία του σε τέτοιο στρατόπεδο θα σημαίνει αυτόματα και την καταδίκη του για τις μαζικές δολοφονίες» προσθέτει.
 
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ο Τζον Ντέμιανιουκ φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, στην κατεχόμενη Πολωνία, καταδικάστηκε σε ηλικία 90 ετών για την εκτέλεση, περίπου 28.000 ατόμων. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα.
 
Ως μέρος του «Επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία II», το κέντρο προσφέρει ανταμοιβή ως και 25.000 ευρώ σε κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει στην δίωξη εγκληματιών πολέμου στη Γερμανία.
 
Υπολογίζεται ότι περίπου 60 Ναζί ζουν σήμερα στη Γερμανία, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε δίκη. Κάποιοι από αυτούς εκτιμάται ότι υπηρέτησαν ως φρουροί στα φονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ήταν μέλη φονικών ομάδων, υπεύθυνων για μαζικές δολοφονίες, ειδικά στην αρχή του πολέμου.
 
Το ζήτημα πάντως προκαλεί αντιδράσεις από μερίδα πολιτών – κυρίως νεότερους – που θεωρεί ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της αυτά τα εγκλήματα. 

Σημείο κριτικής αποτελεί η αμοιβή. Ο επικεφαλής του κέντρου Βίζενταλ την υποστηρίζει, λέγοντας πως με αυτήν θα διαδοθεί ευρύτερα η εκστρατεία – αν και αναγνωρίζει ότι όσες πληροφορίες έχουν δοθεί από το τέλος του πολέμου και έπειτα είχαν κίνητρο μόνο την απονομή δικαιοσύνης.

Άλλοι όμως, όπως ο ιστορικός Μίχαελ Βόλφσον, υποστηρίζουν ότι η αμοιβή προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων και κινδυνεύει ακόμη και να δημιουργήσει αισθήματα «οίκτου» απέναντι στους εν ζωή εγκληματιών πολέμου. «Δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με αριθμούς τα εγκλήματα των ναζί» επισημαίνει. 
 

Ads