Ads

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στη Τιφλίδα σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει οργανώσει ποτέ η αντιπολίτευση της Γεωργίας, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Δευτέρα.

Η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Γεωργίας, η πλατεία Ελευθερίας, γέμισε από διαδηλωτές, υποστηρικτές του μεγαλύτερου συνασπισμού της αντιπολίτευσης του πολυεκατομμυριούχου Μπίτζινα Ιβανιτσβίλι.

Οι διαδηλωτές φορώντας μπλε μπλούζες κατέβηκαν στους δρόμους της Τιφλίδας φωνάζοντας «Γεωργία! Γεωργία!». «Το σύστημα του Σαακασβίλι πρέπει να καταστραφεί. Η μοίρα της χώρας θα αποφασιστεί σε αυτές τις εκλογές», τόνισε ο Ιβανιτσβίλι απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. «Ήρθε η ώρα μιας νέας κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ads

Οι υποστηρικτές του Ιβανιτσβίλι πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας Κουταϊσι.

Συγκέντρωση όμως πραγματοποίησαν και οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος στο Μπατούμι, στη Μαύρη Θάλασσα. «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας ώστε κανείς να μην μπορέσει να διακόψει το θαύμα που δημιουργούμε όλοι μας στη Γεωργία», τόνισε ο πρόεδρος απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Οι εκλογές της Δευτέρας θεωρούνται κρίσιμες δεδομένου ότι λόγω των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα θα αυξηθούν από το 2013 οι εξουσίες του κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού και θα περιοριστούν εκείνες του προέδρου. Το 2013 λήγει και η δεύτερη θητεία του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά την προεδρία.

Το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του Σαακασβίλι, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο απερχόμενο κοινοβούλιο με 119 έδρες σε σύνολο 150, ενδέχεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση στις επικείμενες εκλογές, μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου κακοποίησης κρατουμένων μέσα σε φυλακή της χώρας.