Την επιβολή lockdown κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ανακοίνωσε σήμερα η Ολλανδία εν μέσω ανησυχιών για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού.

Ads

Καταστήματα που δεν πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης, σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και άλλοι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Επιπλέον, θα επιτρέπονται επισκέψεις μέχρι δύο ατόμων σε σπίτια, εκτός από ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οπότε οι επισκέπτες μπορούν να είναι τέσσερις.

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το βήμα αυτό ήταν αναπόφευκτο εξαιτίας του πέμπτου κύματος που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Ads

«Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο», είπε ο Ρούτε.

Της απόφασης προηγήθηκε σύσκεψη της κυβέρνησης με τους ειδικούς στον τομέα της Υγείας, νωρίτερα σήμερα.

Η είδηση για επικείμενους αυστηρότερους περιορισμούς στη χώρα είχε κυκλοφορήσει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες καταναλωτές να κατακλύσουν σήμερα εμπορικές περιοχές σε πολλές πόλεις, φοβούμενοι ότι θα ήταν η τελευταία τους ευκαιρία να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα.