Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ το απόγευμα της Τρίτης μετά από αίτημα του Κουβέιτ, για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 59 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 2.700 τραυματίστηκαν την Δευτέρα από ισραηλινά πυρά στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Από τους τραυματίες οι 100 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες και παιδιά κάτω των 16 ετών.

Ads

Ένα βρέφος απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον θύλακα.

Το βρέφος κατονομάστηκε ως η Λέιλα αλ Γαντούρ, ηλικίας οκτώ μηνών.

Με βάση τον απολογισμό που είχε δώσει νωρίτερα το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο θάνατος του παιδιού αυξάνει σε 59 τον απολογισμό των νεκρών στα επεισόδια της Δευτέρας.

Ads

Η ΕΕ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Χθες οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση από το ΣΑ του ΟΗΕ ψηφίσματος που ζητούσε ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια της Γάζας και καταδίκαζε τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε «τρομοκρατικούς στόχους» στη βόρεια Γάζα, όπως είπε, για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες.
Για δυσανάλογη βία, έκανε λόγο ο γγ του ΟΗΕ. Για αυτοάμυνα του στρατού εναντίον της Χαμάς, μίλησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Τριήμερο πένθος και γενική απεργία για σήμερα κήρυξε στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδικάζοντας την ισραηλινή σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρεσβεία ένα προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού.

Η Ιερουσαλήμ είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο Ντ. Τράμπκαι επανέλαβε ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ και ο Λευκός Οίκος επιρρίπτει τις ευθύνες για το αιματοκύλισμα στη Χαμάς.

Η Τουρκία χαρακτήρισε τις ΗΠΑ συνεργούς σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ανακαλεί τους πρέσβεις της, σε Ουάσιγκτον και Ισραήλ, το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για κρατική τρομοκρατία και γενοκτονία. Τους πρέσβεις της ανακάλεσε και η Νότια Αφρική.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που επισημαίνει ότι καταγράφει με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Την ανησυχία της εξέφρασε και η Ρωσία, δηλώνοντας πρόθυμη να φιλοξενήσει απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ενώ ανακοινώσεις κατά της ισραηλινής βίας εξέδωσαν πολλές αραβικές χώρες.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.