Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό της νέας μεγάλης διαδήλωσης των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Η διαδήλωση κοντά στο φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ, γίνεται μία εβδομάδα μετά το θάνατο 21 διαδηλωτών από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Σήμερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν εκ νέου κοντά στον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τα ισραηλινά εδάφη από τον παλαιστινιακό θύλακα, που ελέγχει η Χαμάς.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολλά σημεία κατά μήκος των συνόρων. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, με αποτέλεσμα πυκνός καπνός να καλύψει την περιοχή, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών.

Ads

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα γνωστοποίησε ότι 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, μεταξύ αυτών ένας 16χρονος. Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία αφού τραυματίστηκαν από σφαίρες ή δακρυγόνα, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση των παλαιστινιακών αρχών.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα, ιδίως στα ανατολικά των πόλεων Χαν Γιούνες και Γάζα. Ορισμένοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια και «επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές και να παραβιάσουν τον φράχτη ασφαλείας…».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό στρατό, οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ, ενώ σημειώνεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με «μέσα αντιμετώπισης ταραχών και σφαίρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τους Παλαιστίνιους το βράδυ της Πέμπτης, να μην πλησιάσουν τον φράκτη στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο ισραηλινός στρατός έχει διαμηνύσει ότι η διαταγή στους άνδρες του να ανοίξουν πυρ εναντίον όποιου πλησιάσει το τείχος στα σύνορα συνεχίζει να τελεί σε ισχύ.

«Αν υπάρξουν προκλήσεις, θα υπάρξει η πιο σκληρή αντίδραση όπως και την περασμένη εβδομάδα. Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τις διαταγές για πυροβολισμούς, παραμένουμε στην ίδια γραμμή», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία.

Στο μεταξύ, η αριστερή ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Μπε Τσελέμ άρχισε εκστρατεία καλώντας τους ισραηλινούς στρατιώτες να μην πυροβολούν άοπλους Παλαιστινίους στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

image

image

Η Μπε’Τσελέμ δημοσίευσε καταχωρίσεις στα μέσα ενημέρωσης με τίτλο: «Λυπάμαι διοικητά, δεν πυροβολώ». «Στρατιώτη, οι εντολές για πυρά, που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων οι οποίοι δεν δημιουργούν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, είναι παράνομες», υποστηρίζει η ΜΚΟ.

Η έκκληση αυτή καταγγέλθηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στον ραδιοσταθμό του στρατού πως ζήτησε από τον εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Μπε Τσελέμ για «κάλεσμα σε στάση».