Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας από το Ισραήλ, με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας να κάνουν λόγο για 212 παλαιστινίους νεκρούς, ανάμεσά τους 61 παιδιά.

Ads

«Διακινδυνεύετε ευρύτερη αποσταθεροποίηση και σειρά αρνητικών συνεπειών εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο έξαπλωσης της βίας» προειδοποίησε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μάρκ Μάιλι από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως, «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να συνεχιστούν».

Σημειώνεται επίσης ότι, από τις συγκρούσεις, δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Διπλωματικές προσπάθειες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο ο Νετανιάχου είπε νωρίτερα στους Ισραηλινούς πως οι αεροπορικές επιθέσεις με στόχο στρατιωτικούς στόχους και στρατιωτικούς ηγέτες στη Γάζα θα συνεχιστούν.

Ads

«Η κατεύθυνση είναι να συνεχίσουμε να στοχεύουμε τρομοκρατικούς στόχους» ανέφερε σε τηλεοπτικό μήνυμά του. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία και την ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους του Ισραήλ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους πολίτες. Παρότι υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, ο Μπλίνκεν τόνισε πως δεν είδε κάποια απόδειξη αναφορικά με τον ισραηλινό πως η Χαμάς δρούσε από το κτίριο όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων το Associated Press και το οποίο χτυπήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Στο διπλωματικό πεδίο παρενέβησαν επίσης η Αίγυπτος και οι μεσολαβητές του ΟΗΕ, ενώ η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει το θέμα.