Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όπου έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο της «Πορεία της Επιστροφής».

Ads

Ο Τάμερ Άμπου αλ Χέιρ, 17 ετών, πυροβολήθηκε στο στήθος ενώ βρισκόταν κοντά στο Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Το μεσημέρι ένας ακόμη έφηβος σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ το πρωί ένας 21χρονος υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι από θραύσματα οβίδας ισραηλινού άρματος μάχης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 40.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του συνοριακού φράκτη μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις μνήμης, που πραγματοποιούνται σήμερα για να τιμηθεί η πρώτη επέτειος από την Πορεία της Επιστροφής.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους πολίτες της Γάζας να μη πλησιάζουν στον φράκτη στη διάρκεια των διαδηλώσεων καλώντας τους να κρατήσουν απόσταση 300 μέτρων από τον φράκτη.

Ads

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας διαδήλωσαν μαζικά κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που τους χωρίζει από το Ισραήλ, για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από την Πορεία της Επιστροφής, το κίνημα που ξεκίνησε πέρυσι με διαδηλώσεις που γίνονταν κάθε Παρασκευή και αίτημα την επιστροφή των προσφύγων στα εδάφη απ’ όπου εκδιώχθηκαν ή τα οποία εγκατέλειψαν όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948.