Κοινό μέτωπο για την ανάπτυξη συγκροτούν Γαλλία και Γερμανία, που ύστερα από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τους ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν από κοινού πρόταση για την τόνωση των επενδύσεων και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Ads

Μήνυμα συνεργασίας έστειλαν οι Μισέλ Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζοντας ότι η συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας είναι προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης. «Ακόμη και αν οι δυο χώρες αποκλίνουν μεταξύ τους οικονομικά, χωρίς τον άξονα Βερολίνο – Παρίσι η Ευρώπη δεν λειτουργεί», διαμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι οι επικείμενες προτάσεις που θα παρουσιαστούν μέχρι τον Δεκέμβριο θα στοχεύουν κυρίως στην τόνωση των επενδύσεων. Ο Γάλλος ομόλογος του από την άλλη, τόνισε τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, λέγοντας πως «δεν επιτρέπεται να λέει ο ένας στον άλλον τι να κάνει. Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ».

Τα στελέχη των δύο χωρών διευκρίνισαν επίσης ότι δεν υφίσταται συμφωνία για γαλλικές περικοπές της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και επενδύσεων αντίστοιχου ύψους από την πλευρά του Βερολίνου, όπως είχε αναφερθεί από τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως είπε ο Σαπέν: «Δεν υπάρχει συμφωνία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», και έκανε λόγο για περικοπές ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της χώρας του προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ads

Απαντώντας τέλος στις εικασίες των τελευταίων ημερών ότι η Γερμανία και η Γαλλία ήθελαν να αποτρέψουν από κοινού μία διαδικασία εναντίον της τελευταίας για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί και το 2015 το όριο του 3%, οι δυο πλευρές διαβεβαίωσαν πως έχουν κάθε πρόθεσή να μην τροποποιήσουν ή να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σταθερότητας.