Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο θα έχουν το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία, με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Ads

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το τεταμένο κλίμα που επικρατεί σε πόλεις όπως το Ντεμπάλτσεβε, το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, αποδεικνύει ότι η εκεχειρία που είχε αποφασιστεί το προηγούμενο Σάββατο, παραμένει έως και σήμερα «κενό γράμμα».

Επισείοντας την απειλή περαιτέρω κυρώσεων, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατηγόρησε τους φιλορώσους για παραβίαση της εκεχειρίας στο μέτωπο του Ντεμπάλτσεβε, ζήτησε τον άμεσο και πλήρη σεβασμό των συμφωνιών του Μινσκ και προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει την «κατάλληλη δράση» εάν οι μάχες συνεχιστούν.

Από γερμανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ καταδίκασε την επίθεση των αυτονομιστών στο Ντεμπάλτσεβε τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρή παραβίαση της εκεχειρίας, ωστόσο επισήμανε πως είναι νωρίς για να κηρυχθεί νεκρή η ειρηνευτική συμφωνία.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Σταδιακή αποχώρηση του στρατού από το Ντεμπάλτσεβε

Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης από αεροπορική βάση πριν αναχωρήσει για την ανατολική Ουκρανία, ο Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε πως ήδη το 80% των κυβερνητικών δυνάμεων έχει αποσυρθεί μαζί με τον οπλισμό του και θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάλαγγες.