Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των σημαντικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ τόσο γεωστρατηγικά όσο και οικονομικά.

Ads

Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές στη Γαλλία

Η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που διαθέτει πυρηνικό εξοπλισμό, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια ασφάλεια και οικονομία. Η προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει τη δέσμευση της χώρας απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με σκεπτικισμό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει αυτές τις συμμαχίες.

Η πολιτική αβεβαιότητα και οι εντάσεις ενδέχεται να αναστατώσουν την οικονομία της ευρωζώνης με μια νέα αστάθεια, καθώς η Γαλλία είναι η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Μετά την ανακοίνωση-βόμβα του Μακρόν, το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα. Νέες συμμαχίες αλλά και πολιτικά διαζύγια ανακοινώνονται εν μία νυκτί.

Πώς φτάσαμε εδώ

Πως όμως προέκυψαν αυτές οι τόσο καθοριστικές πολιτικές εξελίξεις; Η απόφαση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ήταν η απάντηση του στην ταπεινωτική ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό. Στόχος του ήταν να σταματήσει την προέλαση της ακροδεξιάς, όμως αυτή η κίνηση είναι ένα ρίσκο που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ οδηγώντας σε πολιτικό αδιέξοδο. Γιατί;

Ads

Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν είναι κοινοβουλευτικές. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ο Μακρόν θα πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας ως πρόεδρος μέχρι το 2027. Είναι, λοιπόν, πιθανόν να πρέπει να συνεργαστεί με μια νέα κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό με τους οποίους να μην έχει τις καλύτερες σχέσεις. Επικρατέστερος υποψήφιος για πρωθυπουργός, στην περίπτωση που ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει τις εκλογές είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε πρώτα απ’ όλα, είναι ότι οι Γάλλοι βουλευτές δεν εκλέγονται με βάση την απλή αναλογική, αλλά με μια περίπλοκη εκλογική διαδικασία δύο γύρων σε 577 εκλογικές περιφέρειες, όπου η τοπική δυναμική παίζει μεγάλο ρόλο. Οι Γάλλοι θα πάνε στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Σε κάθε εκλογική περιφέρεια, αν κανένας υποψήφιος δεν λάβει το 50% των ψήφων, οι δύο πρώτοι καθώς και οποιοσδήποτε υποψήφιος με τουλάχιστον 12,5% των ψήφων προχωρούν στον δεύτερο γύρο (7 Ιουλίου). Ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο κερδίζει την έδρα. Αυτό το σύστημα δημιουργεί μια πολύπλοκη δυναμική όπου η τοπική πολιτική παίζει σημαντικό ρόλο και η συμμετοχή των ψηφοφόρων μπορεί να επηρεάσει δραματικά τα αποτελέσματα.

Από διαδήλωση στο Παρίσι κατά της ακροδεξιάς. EPA/Yoan Valat

Οι πιθανοί πρωταγωνιστές

Εθνικός Συναγερμός (RN): Χάρη στην επιτυχημένη εκστρατεία των ευρεκλογών, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, είναι πιθανό να σημειώσει σημαντικά κέρδη . Ο Ζόρνταν Μπαρντελά, ο οποίος μπορεί να γίνει πρωθυπουργός αν κερδίσει το κόμμα, δηλώνει πως δεν θα επιδιώξει να ηγηθεί κυβέρνησης χωρίς πλειοψηφία, ανοίγοντας το δρόμο για συμμαχίες με άλλους συντηρητικούς.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρειάζεται τουλάχιστον 289 έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο, αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη αυτού του στόχου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε να πάρει από 195 έως 245 έδρες, μια αύξηση ρεκόρ από τους 89 βουλευτές που έχει σήμερα.

Ensemble (Μακρόν): Ο συνασπισμός του Μακρόν αντιμετωπίζει πιθανές απώλειες και μπορεί να καταλήξει με λιγότερες από 100 έδρες. Οι βουλευτές του κινδυνεύουν να εξοβελιστούν από τη Δεξιά και την Αριστερά. Ο συνασπισμός Ensemble περιλαμβάνει το κόμμα του Μακρόν, Αναγέννηση, το κεντρώο Modem και το κεντροδεξιό Ορίζοντες.

Η ενότητα, όμως, δοκιμάζεται στον συνασπισμό του Μακρόν, όπου για πρώτη φορά δεν κατεβαίνει ως ενιαίο κόμμα. Οι Ορίζοντες, το κόμμα υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ πορεύεται μόνο του, αλλά μπορεί να επανέλθει σε συνασπισμό μετά τις εκλογές.

Η Συμφωνία της Ακροδεξιάς με τους Κεντροδεξιούς Les Républicains

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε αυτές τις εκλογές είναι και η συμμαχία του Εθνικού Συναγερμού με το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains υπό τον Ερίκ Τσιοτί για την υποστήριξη ορισμένων ομοϊδεατών συντηρητικών ώστε να μην ανταγωνίζονται σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Αυτή η συνεργασία, αν και περιορισμένη, αποτελεί σημαντική ιδεολογική νίκη για την ακροδεξιά, αλλά και μια αιτία διχασμού εντός της κεντροδεξιάς.

Μόνο 62 υποψήφιοι υποστηρίζονται από αυτή τη συμμαχία, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις και εντάσεις εντός του κόμματος Les Républicains. Αυτή η συνεργασία δείχνει την πολυπλοκότητα των πολιτικών συμμαχιών στη Γαλλία και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Αριστερά): Σε μία ταχύτατη κίνηση ματ, τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας άφησαν στην άκρη τις διαμάχες τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους ενόψει των εκλογών. Η ριζοσπαστική  Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι έχουν συσπειρωθεί σε μια συμμαχία που σύμφωνα με τις προβλέψεις μπορεί να κερδίσει έως και 235 έδρες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σίγουρα έχει απήχηση στους ψηφοφόρους και μπορεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη απέναντι στην ακροδεξιά και τον Μακρόν. Ωστόσο για την πλειοψηφία απαιτούνται 289 έδρες και η Αριστερά θα πρέπει να προτείνει έναν πρωθυπουργό που θα κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Οι υπολογισμοί αυτοί μπορεί καταλήξουν στο κενό αν ο μετριοπαθής Γκλουκσμάν και ο ριζοσπάστης Μελανσόν – που διαφωνούν τόσο προσωπικά όσο και πολιτικά σε βασικά θέματα όπως η Ουκρανία και η Γάζα – δεν παραμερίσουν τις διαφορές τους.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία αποτελούν σημείο καμπής για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει όχι μόνο την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας αλλά και τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Μια πιθανή νίκη της ακροδεξιάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή και αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη διεθνή συνεργασία και ασφάλεια. Οι ψηφοφόροι της Γαλλίας έχουν μπροστά τους μια ιστορική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και των διεθνών συμμαχιών της.