Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των πολιτικών συμμάχων του Εμάνουελ Μακρόν, οι οποίοι τον προειδοποιούν πως δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές.

Ads

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι αυτές οι εκλογές έχουν ήδη αποφασιστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, στο γαλλικό ραδιόφωνο, πέντε ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

«Πρέπει να πείσουμε τους Γάλλους ότι το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν είναι το καλύτερο για τη Γαλλία και για αυτούς. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν τοποθετούνται στο ίδιο επίπεδο, αλλά υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, προκάτοχος του Καστέξ και νυν δήμαρχος της βόρειας πόλης της Χάβρης και ταυτόχρονα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας όπως αναφέρει ο Guardian, δήλωσε ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις άγνωστες μεταβλητές των εκλογών, ιδιαίτερα του ενδεχόμενου για χαμηλή προσέλευση στις κάλπες.
Ο Φιλίπ είπε στη Le Figaro ότι το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» της Γαλλίας, η συμμαχία κεντροδεξιών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει την ακροδεξιά από την εξουσία, προφανώς «δεν ήταν πλέον το φυσικό αντανακλαστικό, αναμφίβολα λόγω κούρασης».

Ads

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ένας ακόμη ένθερμος υποστηρικτής του Μακρόν, είπε στη La République des Pyrénées ότι «σε αυτή τη φάση οποιοσδήποτε υποψήφιος μπορεί να κερδίσει. Όλα είναι πιθανά. Όλοι έχουμε δει ψηφοφόρους να κάνουν επιλογές που οι ιστορικοί αργότερα θεωρούν τρελές».

Μακρόν: Δεν θεωρώ κερδισμένες τις εκλογές

Ο ίδιος ο Μακρόν κατέστησε σαφές τη Δευτέρα το βράδυ ότι δε θεωρεί τις εκλογές ήδη κερδισμένες, υπενθυμίζοντας τι συνέβη το 2016, όταν οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ και το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ έβαλε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Σκεφτείτε τι έλεγαν οι Βρετανοί πολίτες ώρες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit ή στις ΗΠΑ πριν έρθει η ψήφος στον Τραμπ: «Δεν ψηφίζω. Τι νόημα έχει;», είπε ο Μακρόν στην τηλεοπτική εκπομπή C à vous. «Μπορώ να σας πω, την επόμενη μέρα το μετάνιωσαν. Αν θέλετε να αποφύγετε το αδιανόητο ή κάτι που σας επαναστατεί, επιλέξτε μόνοι σας».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου, αυξήθηκε ο έλεγχος του μανιφέστου της Λεπέν – ιδίως των προτάσεών της για μια «εθνική προτίμηση» σε θέσεις εργασίας, πρόνοια και στέγαση, που οι ειδικοί είπαν ότι θα παραβίαζαν τη γαλλική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ισότητας και για την οικονομία, που περιγράφεται από τους οικονομολόγους ως επικίνδυνη – έχουν επιβραδύνει την πρόοδό της.

Τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν διευρύνει το προβάδισμά του

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διεύρυνε το προβάδισμά του, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις 24 Απριλίου, καθώς τρεις δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να προηγείται της Μαρίν Λεπέν και να κερδίζει με ποσοστά υψηλότερα από εκείνα που καταγράφονταν πριν από τον πρώτο γύρο.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos δίνει στον Μακρόν ποσοστό 56,5% στον δεύτερο γύρο. Η ίδια εταιρεία τον έδινε νικητή των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 53% στις 8 Απριλίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο.

Στη δημοσκόπηση της Opinionway ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 56%, δηλαδή δύο μονάδες πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, την Παρασκευή. Νικητή των εκλογών με 55% τον φέρνει και η δημοσκόπηση της Ifop, που πριν από τον πρώτο γύρο του έδινε ποσοστό 52% στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με την Ifop, η αποχή αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 26%.

Ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές του 2017 με ποσοστό 66,1%, όμως τώρα η «μάχη» με τη Μαρίν Λεπέν θα είναι σκληρότερη, αφού ο Γάλλος πρόεδρος επικρίνεται για τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική πολιτική του.