Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και η κυβέρνησή του, καθώς επίκειται αλλαγή τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Ads

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας ενώ και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του εμφανίζονται πεπεισμένοι για την αποχώρησή του.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός πιο δημοφιλής από τον Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν.

«Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Έχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μία νέα ομάδα», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στον επαρχιακό Τύπο.

Ads

Ο ανασχηματισμός έρχεται λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη νίκη των Πράσινων στις τοπικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Μακρόν ηττήθηκε στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας. Ο ανασχηματισμός ήταν προγραμματισμένος πριν γίνουν οι εκλογές, καθώς η κυβέρνηση του Μακρόν αντιμετωπίζει έντονη κριτική.

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού αναμένεται εντός των προσεχών ωρών, ενώ η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες και πάντως πριν από την Τετάρτη, οπότε και είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν.

Τα ονόματα της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, της προέδρου της περιφέρειας του Παρισιού Βαλερί Πεκρές και του ανώτατου αξιωματούχου που είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του σχεδίου άρσης του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Codiv-19 Ζαν Καστέξ ακούγονται για τη θέση του πρωθυπουργού.