Μια νέα μαρτυρία για την δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη ζοφερό κλίμα για την γαλλική προεδρία και την κυβέρνηση.

Ads

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο τρίτος επιβάτης του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Ναέλ υποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονος.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω”.

Ads

Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ.

Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου του βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι”.

Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά.

Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε.

Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».

Ο επίσης 17χρονος συνοδηγός δεν εχει παρουσιαστεί στην δικαιοσύνη, με τον ίδιο να λέει ότι θα το πράξει απο Δευτέρα. Μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά οχι στην αστυνομία. Ανέφερε ότι θα παραυρεθεί στην κηδεία του θύματος το απόγευμα του Σαββάτου.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Η οργή για τη δολοφονία του Ναέλ σε εικόνες

Συνεχόμενη νύχτα χάους

Στο μεταξύ χαοτική ήταν και η τέταρτη συνεχόμενη  νύχτα των διαδηλώσεων και της άγριας κρατικής καταστολής στις γαλλικές πόλεις με αφορμή τη δολοφονία, του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, η κηδεία του οποίου θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου.

Ήδη χύθηκε το πρώτο αίμα, ενώ η κυβέρνηση απαντά με ενίσχυση της καταστολής, έχοντας αναπτύξει 45.000 αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει πάνω από 1.311 συλλήψεις και τουλάχιστον 471 προσαγωγές. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις συλλήψεις 875 ατόμων που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη νύκτα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Μασσαλία, η αστυνομία ανακοίνωσε εισβολή αγνώστων σε κατάστημα όπλων, από όπου πήραν κυνηγετικές καραμπίνες, αλλά όχι πυρομαχικά.

Η στιγμή μιας ισχυρής έκρηξης στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο που κοινοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς στην περιοχή.

Σε Λυών, Στρασβούργο και Γκρενόμπλ, υπήρξαν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας.

Μακρόν: Φταίνε… τα video games

Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για εργαλειοποίηση του αδικαιολόγητου θανάτου ενός εφήβου, ζήτησε από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και αναφέρθηκε στα μέσα δικτύωσης μέσω των οποίων διοργανώνονται διαδηλώσεις.

«Τις επόμενες ώρες, θα λάβουμε μέτρα – και έχουμε ήδη αρχίσει να λαμβάνουμε μέτρα – σε συνεργασία με τις πλατφόρμες για να αφαιρέσουν το ευαίσθητο περιεχόμενο» ανέφερε.

Τα video games -υποστηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος- δημιουργούν πλαστή πραγματικότητα και τοξικότητα στους ανήλικους ταραξίες.

Ο ΟΗΕ κάλεσε το Παρίσι να ερευνήσει το θέμα του ρατσισμού στην αστυνομία, ενώ οι τοπικές αρχές ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την ακύρωση εκδηλώσεων, αλλά και χειρόφρενο σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Η έξαρση της βίας έχει φέρει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με τη χειρότερη κρίση από την εποχή των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων.

Ερωτηθείς εάν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Τα δρομολόγια μεταξύ της Ελβετίας και της Γαλλίας διακόπηκαν την Παρασκευή από τις 7.30 αργά το απόγευμα, καθώς το Παρίσι αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ στη χώρα λόγω των ταραχών, ανακοίνωσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες της Γενεύης.

Το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, σήμερα το βράδυ, μετά από μια διαδήλωση που ξεκίνησε εν μέσω των ταραχών σε εθνικό επίπεδο. “Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ“, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Στο σημείο επικρατεί ενταση, με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν λεκτική επίθεση προς τους αστυνομικούς, ενώ έπεσαν και τα πρώτα δακρυγονα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Place des Terreaux στη Λυών. Περίπου 1.300 άτομα συγκεντρώθηκαν γύρω στις 8:00 το βράδυ παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης από τη νομαρχία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκεί.