Νέα επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακης στη Γαλλία με αφρομή την δολοφονία  του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.

Ads

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Η οργή για τη δολοφονία του Ναέλ σε εικόνες

Το παιδί, κηδεύτηκε το Σάββατο, μέσα σε κλίμα οργής και οδύνης, με τον αποχαιρεστισμό από τον κόσμο να μετατρέπεται σε μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην αστυνομική βία.

Η ταφή έγινε παρουσία της μητέρας και της γιαγιάς του Ναέλ, στο νεκροταφείο Μον-Βαλεριέν στη Ναντέρ, την πόλη όπου ζούσε ο 17χρονος.

Ads

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η νύχτα που πέρασε ήταν «πιο ήσυχη» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αποφασιστική δράση» της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 427 νέες προσαγωγές, σε όλη τη χώρα.

Η γαλλική κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει τον ελέφαντα στο σαλόνι, δηλαδή το ίδιο το κρατικό έγκλημα και τις αιτίες του και απαντά στις ογκώδεις διαδηλώσεις με κλιμάκωση της καταστολής.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι αρκετές πόλεις επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για ασυνόδευτους ανηλίκους μεταξύ 10 το βράδυ και 5 το πρωί.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε τους γονείς ότι κινδυνεύουν με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.000 ευρώ εάν τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του στη Γερμανία.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV, το οποίο επικαλείται η ΕΡΤ.

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν σήμερα την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Μικρές ομάδες νεαρών διαδηλωτών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια