Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν από την ισχυρή άνοδο των Οικολόγων-Πράσινων, που επικρατούν σε πόλεις «κλειδιά», άλλοτε προπύργια των συντηρητικών, όπως η Λιόν, το Στρασβούργο, το Μπορντό και η Μασσαλία, και την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ads

Το γεγονός ότι οι Πράσινοι συμμάχησαν σχεδόν παντού με τους σοσιαλιστές και την Αριστερά στο δεύτερο γύρο, τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στην πλειοψηφία πολλών περισσότερων δήμων από αυτούς που κατέφεραν να εκλέξουν το δήμαρχο, ξεκινώντας από το Παρίσι που στήριξαν την Ινταλγκό, η οποία επανεξελέγη με άνεση, εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων.

Έχοντας επικρατήσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, συγκεντρώνουν τα βλέμματα των αναλυτών καταφέρνοντας να επικρατήσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε περισσότερους από 4.500 δήμους.

Η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη, με εξαίρεση τη Χάβρη, όπου επικράτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

Ads

«Αυτό το βράδυ, νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (…), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις», παραδέχθηκε η Σιμπέτ Ντιαγέ, εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως τους «επόμενους μήνες», το LREM δεν μπορεί να «επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος «σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που δεν «είναι ένα πολύ καλό νέο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κι ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε 59% στον δεύτερο γύρο χθες.

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) κατάφερε να αναδειχθεί ήδη από τον πρώτο γύρο στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη των εκλογών, με αποτέλεσμα να ελέγχει πάνω από 100 δήμους.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National) της Λε Πεν κατάφερε μια σημαντική νίκη με τον Αλιό, τον πρώην σύντροφο της Λε Πεν, που εκλέχθηκε με το 52,7% στο Περπινιάν, δίπλα στα σύνορα με την Ισπανία, με αποτέλεσμα η γαλλική ακροδεξιά να ελέγχει για πρώτη φορά έναν δήμο με περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους.

Το κόμμα της Λε Πεν κατάφερε πάντως να επανεκλέξει 7 από τους 12 δημάρχους που είχε στον πρώτο γύρο.