Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας επέβαλε την ποινή της δεκαπενθήμερης αποβολής από τις εργασίες της στον ακροδεξιό βουλευτή, μέλος του κόμματος της Λεπέν, Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση φώναξε το ρατσιστικό «Γυρίστε πίσω στην Αφρική» στον μαύρο συνάδελφό του Κάρλος Μαρτένς Μπιλόνγκο με καταγωγή από το Κογκό, ο οποίος είχε υποβάλει κοινοβουλευτική ερώτηση σχετική με τη μετανάστευση.

Ads

Την απόφαση για δεκαπενθήμερη αποβολή υιοθέτησε ομόφωνα το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης, η πρόεδρος της οποίας είχε διακόψει τη συνεδρίαση μετά την αναταραχή που προκάλεσε η ρατσιστική κραυγή του Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς κατά του γαλλοαφρικανού βουλευτή, και μέλους του κόμματος της «Ανυπόκακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Η κυβέρνηση και η συμμαχία της αριστεράς την χαρακτήρισαν απαράδεκτη, ρατσιστική προσβολή. Η ακροδεξιά από την άλλη υποστήριξε ότι ο βουλευτής Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς δεν απευθυνόταν στον επερωτώντα βουλευτή, τον Κάρλος Μαρτέν Μπιλόνγκο, αλλά στους μετανάστες που βρίσκονται πάνω σε πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης και αναζητούν «ασφαλές λιμάνι» για να αποβιβαστούν.

Ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρί Λεπέν ισχυρίστηκε ότι ο βουλευτής του δεν είπε κάτι κακό.

Ads

Στο μεταξύ έξω από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπήρξε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Κάρλος Μαρτένς Βιλόνγκο.