Μεταξύ επίσημης σιγής ασυρμάτου και των συνηθισμένων παιγνίων διαρροών από την πλευρά της Αγκυρας, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας συζητείται σήμερα για δεύτερη ημέρα το πιο θερμό κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εκείνο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Ads

Η κατάθεση των γραπτών προτάσεων όλων των πλευρών για το θέμα των εγγυήσεων δεν άλλαξε, κατά τις πληροφορίες, τα έως τώρα δεδομένα με την Αγκυρα να παραμένει απολύτως ασαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και να επιμένει στη σύνδεσή τους με άλλα ζητήματα όπως η ενισχυμένη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στην διακυβέρνηση.

Η συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων βρίσκεται και πάλι από το πρωί σε εξέλιξη, με τον κύπριο πρόεδρο ωστόσο Νίκο Αναστασιάδη να έχει διαμηνύσει από χθες το βράδυ ότι η έκβαση των συνομιλιών δεν είναι- μέχρι στιγμής τουλάχιστον – η επιθυμητή.

Το κλίμα επιβάρυναν, για μια ακόμη φορά, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία κάνει βήματα μπροστά και η ελληνοκυπριακή πλευρά βήματα πίσω – δηλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν την  αντίδραση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χρισοδουλίδη.

Ads

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, καλώντας ευθέως να καταθέσει δημόσια την πρόταση της Αγκυρας για την ασφάλεια και της εγγυήσεις.

«Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας: «Ενδεχομένως επιθυμούν άλλες σκοπιμότητες, ενδεχομένως να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πραγμάτων. Επειδή μας παρακολουθεί ο κυπριακός λαός που πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει αποτέλεσμα στις συζητήσεις εδώ στην Ελβετία, θα καλέσω τον υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει δημόσια για την τουρκική πρόταση. Να δώσει στη δημοσιότητα, να περιγράψει την τουρκική πρόταση όπως έχει υποβληθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Υπό το κλίμα αυτό, οι τελευταίες πληροφορίες  εμφανίζουν ως πιθανή την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεθαύριο Πέμπτη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, καθώς εντείνεται η νευρικότητα. Στην νευρικότητα αυτή συνέβαλλε επαρκώς και η πρόταση που έθεσε χθες ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε να μεταβούν στο Κραν Μοντάνα και να μετάσχουν στις συνομιλίες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας – μια πρόταση, την οποία απέρριψε άμεσα η ελληνική πλευρά.

Στην κατεύθυνση των προσπαθειών απεμπλοκής, πάντως, φέρεται να κινείται και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, κατά τις πληροφορίες, ότι οι συνομιλίες της Ελβετίας είναι μια καλή ευκαιρία για να επιλυθεί το Κυπριακό.

Οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα διαρκούν ήδη 7 ημέρες και, με βάση το αρχικό άτυπο χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωσή τους αναμενόταν την προσεχή Παρασκευή. Οι χρόνοι, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικοί και την τελική έκβαση θα καθορίσουν οι εξελίξεις του επόμενου διημέρου.


.