Ένα νέο υπερ-όπλο για τον βυθό της θάλασσας αποκτά η Τουρκία, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί τόσο για κατασκοπεία, όσο και για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για το «σαλάχι», το πρώτο οπλισμένο υποβρύχιο drone τουρκικής κατασκευής, που αποτελεί ουσιαστικά μία «κινητή νάρκη» η οποία έχει τη δυνατότητα να ανατινάξει εχθρικά πλοία.

Η εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού Albayraklar Savunma ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το «Wattozz», όπως είναι το όνομά του στα τουρκικά, θα είναι διαθέσιμο σε τρεις μήνες.

Ο λόγος για τον οποίον ονομάστηκε «σαλάχι» είναι προφανής, καθώς θα μοιάζει με το θαλάσσιο πλάσμα τόσο σε μέγεθος και σχεδιασμό, όσο και σε κίνηση.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, θα είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και αλουμίνιο, καλυμμένο από σιλικόνη και εφοδιασμένο με δύο κάμερες ως «μάτια», ενώ οι τρεις μηχανές του θα μπορούν να «πιάσει» έως και 5,5 κόμβους για μέχρι 12 ώρες.

Όταν δεν θα βρίσκεται σε αποστολή, θα μπορεί να παραμένει ακουμπισμένο στον βυθό, ενώ ηλεκτρομαγνητικά και υπερηχητικά σήματα θα το προστατεύουν από τα ψάρια.

Η ανίχνευσή του δεν είναι δυνατή, ούτε όταν κινείται, ούτε όταν παραμένει ακουμπισμένο στον βυθό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Albayraklar Savunma, Μουσταφά Αντνάν Αλμπαϊράκ.