Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας, με κατακλυσμιαίες βροχές, εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σάρωσε από την Πέμπτη τη νοτιοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Ads

Άλλοι 19 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ δώδεκα τραυματίστηκαν και σχεδόν 17.000 τραυματίστηκαν σε 58 δήμους και κοινότητες της πολιτείας Μίνας Ζεράις. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν από την Πέμπτη οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ στην Πολιτεία, πλήττοντας και την πρωτεύουσά της Μπέλου Οριζόντσι.

Το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο κατέγραψε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα, πριν από 110 χρόνια, ωστόσο σημείωσε πως η ένταση των φαινομένων άρχισε να υποχωρεί χθες Κυριακή. Από την Ινδία, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» αν και η περιοχή που επλήγη είναι «τεράστια» και θα είναι «δύσκολο να σωθούν οι πάντες».

Ο υπουργός Περιφερειακής Γκουστάβου Κανούτου και ο κυβερνήτης της πολιτείας Μίνας Ζεράις, ο Χομέου Ζέμα, επιθεώρησαν από αέρος την πληγείσα περιοχή και ανήγγειλαν την άμεση χορήγηση βοήθειας ύψους περίπου 22 εκατομμυρίων δολαρίων στους κατοίκους.

Ads