Η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα πλήρες κλείσιμο του φυσικού αερίου της Ρωσίας μέχρι τα μέσα Ιουλίου, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ – αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να αναγκαστεί σε ύφεση.

Ads

Μιλώντας σε εκδήλωση βιωσιμότητας στο Μόναχο, ο Χάμπεκ είπε ότι ο «πλήρης αποκλεισμός» του αγωγού Nord Stream θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου, όταν η Gazprom είπε ότι σχεδιάζει να σταματήσει τις παραδόσεις στον υποθαλάσσιο αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας για τακτική συντήρηση.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος προκάλεσε τον δεύτερο υψηλότερο συναγερμό για έλλειψη φυσικού αερίου στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, πρότεινε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία ενός τεχνικού ζητήματος για να κρατήσει τον αγωγό εκτός λειτουργίας. Τελικά, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πουν: «Απλώς δεν μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε ξανά, τώρα βρήκαμε κάτι κατά τη συντήρηση και αυτό είναι», είπε. «Από αυτή την άποψη, η κατάσταση είναι σίγουρα τεταμένη».

Σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη παρόμοιες δικαιολογίες για να πιέσει τις παραδόσεις.

Ads

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου ανακοίνωσε μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream σε 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, κατηγορώντας τις κυρώσεις που είπε ότι το εμποδίζουν να στείλει εξοπλισμό για επισκευές στον Καναδά. Ο Χάμπεκ το χαρακτήρισε «πρόσχημα» και είπε ότι η Γερμανία δέχθηκε «οικονομική επίθεση» από τη Ρωσία.