Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη ενδέχεται να εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ζητώντας να περιοριστεί μεν η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα αλλά «χωρίς να τιμωρηθεί ολόκληρος ο πλανήτης».

Ads

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής (ρωσικού) πετρελαίου στην Ευρώπη» ανέφερε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. «Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να το κάνουμε, χωρίς να βλάψουμε όλον τον πλανήτη με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, θα ήταν το ιδανικό και είναι ένα ερώτημα το οποίο προσπαθούμε να εξετάσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη Ρωσία, για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως «αυτό θα αύξανε ξεκάθαρα τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, θα είχε δυσοίωνες συνέπειες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου», σημείωσε η Γέλεν.

Η Αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε ότι τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτελούν μια σημαντική πηγή για τη Ρωσία και «θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να τα μειώσουμε (…) Αυτός είναι πραγματικά ο στόχος».

Ads

«Στην περίπτωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη των ΗΠΑ. Εμείς απαγορεύσαμε τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων κάθε είδους, όμως εισάγουμε ελάχιστα από τη Ρωσία. Αυτό δεν ισχύει για την Ευρώπη» η οποία θα πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της, συνέχισε.

Στις 8 Απριλίου η ΕΕ αποφάσισε να διακόψει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου. Το 2021 η Ρωσία παρείχε το 30% του αργού και το 15% των πετρελαϊκών προϊόντων που αγόρασε η ΕΕ.

Φεύγει η Shell από τη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Shell ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη ρωσική αγορά με τους κινέζους να μπαίνουν «ζεστά» στο παιχνίδι. Ειδικότερα, οι κινεζικές Cnooc, CNPC και Sinopec Group διαπραγματεύονται για την εξαγορά του μεριδίου του 27,5% στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η Shell είναι επίσης ανοιχτή σε συνομιλίες με άλλους πιθανούς αγοραστές εκτός Κίνας.

Η εταιρία αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το ενδιαφέρον των κινεζικών πιθανών αγοραστών.

Σκέψεις να αποχωρήσει και η Exxon Mobil

Από την πλευρά της η εταιρεία Exxon Mobil εξετάζει το ενδεχόμενο της πλήρους αποχώρησης της από την Ρωσία έως τις 24 Ιουνίου, σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει νωρίτερα ο αμερικανικός όμιλος να σταματήσει τις δραστηριότητες του στη χώρα που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δυο πηγές που έχουν γνώση των σχεδίων της εταιρείας.

Η Exxon Mobil απομάκρυνε τον περασμένο μήνα από την Ρωσία τους εργαζόμενους της που είναι Αμερικανοί πολίτες, αφού η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Δεν είχε ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση τους.

Οι αρχικές αναχωρήσεις, περιελάμβαναν προσωπικό από τους τομείς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νήσο Σαχαλίνη, στη ρωσική Άπω Ανατολή, περιλαμβανομένου και του σχέδιου Σαχαλίνη 1.

Αυτήν τη στιγμή εξετάζει πώς να σταματήσει τις άλλες επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ρωσία, που περιλαμβάνουν τις πωλήσεις των δημοφιλών λιπαντικών της Mobil έως τις 24 Ιουνίου, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό.

Η Exxon Mobil είχε στο δυναμικό της περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους σε όλη την Ρωσία, με γραφεία στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, στο Γιεκατερίνεμπουργκ και στο Γιούζνο-Σαχαλίνσκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Οι συζητήσεις για την αποχώρησή της από την Ρωσία άρχισαν αφότου δεκάδες δυτικές εταιρείες – από την Apple και την Boeing έως την BP, την Shell και την Equinor – διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους στην Ρωσία.